Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

9 inspirerande sätt att inreda med tapet i badrummet

09 sep, 2019 
AvNina Nyström
Efter åratal av stilrena vit-gråa badrum har vår längtan efter färg och mönster även tagit sig in i badrummet: Tapet på gästtoaletten eller i badrummet är en trend på frammarsch. Heltapetserat, halvkaklat, panel eller fondvägg – här är nio olika fina sätt att tapetsera i badrummet för att få en hemtrevlig rumskänsla som samtidigt är praktisk och uppfyller kraven för våtrum.
Annons

Badrummet är kanske det rum av alla där vi mest håller oss till klassiska val. Men eftersom det är dyrt att renovera badrum kan det vara ett stort steg att välja ett alltför utstickande kakel eller klinker. För tänk om man tröttnar?

Då är tapet det perfekta valet. Eftersom vissa delar av badrummet enligt våtrumskrav måste vara klädda i ytskikt som klarar stora mängder daglig fukt, innebär det naturligt att tapeten bara klär delar av väggarna. Det gör att man kan unna sig en tapet som ger rummet karaktär, samtidigt som det är enkelt att tapetsera eller måla om i fall man vill byta stil.

Har du fler än ett badrum är gästtoaletten det perfekta stället att våga slå till på en tapet som tar för sig ordentligt. Det är ett utrymme man vistas i under korta stunder och som inte är beroende av att matchas med övriga rum och övrig inredning, eftersom dörren ofta står stängd. Och visst blir man sugen på att tapetsera när man ser bilderna nedan?

Annons

1. Matcha tapet med halvkaklat

Blommig tapet i badrum med halvkaklat och badkar
Bild: Sandberg

Halvkaklat är kanske det vanligaste sättet att kombinera tapet i badrum med. Kaklet skyddar mot fukt samtidigt som det ger en klassisk och stilren badrumskänsla, medan tapeten låter dig leka med färg och mönster.

2. Låt tapeten ge en boho-chic rumskänsla till badrummet

William Morris-tapet i badrum
Bild: Ben Pentreath Interior design

Våga välja en tapet som ger badrummet en mer inboad ”rumskänsla”.  Matcha med övrig inredning som går lite utanför de klassiska badrumsattiraljerna för en ännu mer exklusiv känsla.

Annons

3. Matcha tapeten med klassiskt pampig bröstpanel

Badrum med badkar, tapet och panel
Bild: Homes to love

Gammaldags, stilren bröstpanel höjer känslan i nästan alla hem. Dock bör man ha i åtanke att den inte bör utsättas för allt för mycket direkt fukt, vilket är anledningen till att det här badkaret inte har någon dusch inkopplad.

4. Matcha tapeten med pärlspont

grönt badrum
Bild: Pianeta design

Pärlspont är en annan av de vanligaste kombinationerna till tapet i badrummet. Dels kan tapeten ta för sig lite väl mycket om den går från golv till tak och dels är det lätt att måla om panelen så den matchar ifall du vill tapetsera om. I badrummet ovan är färgvalen starka, men effekten ändå harmonisk eftersom man håller sig till två färger.

Annons

5. Skapa en grön oas med blommor och blad på tapeten

Djungeltapet i badrum
Bild: Etsy

Låt den lilla toaletten bli ett grönt kryp-in. Kaxiga djungel- och bladmönster passar perfekt som effekthöjare på en liten yta, och ger rummet attityd på ett kick.

6. Tapetsera taket!

Badrum med stjärnhimmel-tapet
Bild: Maison C

Tapetserat tak kan ge en otroligt häftig effekt – se bara ovan. Eller varför inte prova djungeltemat – eller kanske ett guldtak?

Annons

7. Skapa harmonisk rumskänsla i badrummet

Badrum med rumskänsla
Bild: Sandberg

I vissa typer av badrum funkar det faktiskt med både tapet och trägolv, beroende på hur du ska använda det såklart. I bilden ovan är väggarna tapetserade med en diskret, enfärgad tapet, men känslan blir helt annorlunda jämfört med en målad vägg. Här hittar du en lathund över var och hur du kan tapetsera i badrummet.

8. Använd tapet för att addera en klassisk, gammaldags känsla

Gammaldags känsla i badrum
Bild: Sandberg

Randig tapet funkar till de flesta stilar och ger en klassisk, hemtrevligt känsla. Ränderna ger både mönster och färg, men ändå en stor frihet i den övriga inredningen.

Läs mer:

Annons