En av årets största inredningstrender handlar om att allt fler väljer att satsa på hållbara interiörer som står sig år efter år och som har en så liten klimatpåverkan som möjligt. Trots det är det naturligt att ibland känna ett behov av att förnya sig och uppdatera hemmet. Lyckligtvis går det att göra på ett hållbart sätt.

Att uppdatera inredningen med nytt varje säsong blir både dyrt och ohållbart i längden, men genom att tänka kreativt kan man uppdatera hemmet utan att behöva handla någonting nytt. Nyckeln är att hitta den inredningsstil som man trivs med och sedan förnya sig med hjälp av det man redan har.

Här listar vi nio smarta tips för att förnya hemmet – utan att behöva köpa något nytt:

1. Möblera om

Möblera om för att förnya hemmet – och slippa köpa nytt

Prova ställa soffan på ett annat ställe än längs med väggen och flytta ut skåpet eller bokhyllan ur hörnet för att skapa dynamik i inredningen. Foto: Ellos Home

Att flytta runt på möblerna i hemmet är ett enkelt knep när du känner att inredningen är oinspirerande. Låt fantasin flöda och våga byta ut den gamla ordningen – för vem har sagt att soffan måste vara precis där den är i vardagsrummet? Eller att sängen ska vara placerad på ett visst sätt i sovrummet? Våga tänka utanför boxen för att ge hemmet ett lyft.

2. Använd efter säsong

Variera textilierna efter säsong för att förnya hemmet utan att köpa nya inredningsdetaljer

Vig vinterhalvåret åt de tjocka tygerna, stylat i lager-på-lager-stil – och plocka undan dem under sommarhalvåret. Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/mäklare: Sofia Vansvik

Låt vissa detaljer i hemmet bli säsongsbundna. På så vis uppdaterar du hemmet efter säsong, utan att behöva skaffa nytt. När du plockar undan något i ett halvår hinner du börja sakna det och då kan det till och med kännas nytt när du plockar fram det igen.

Det finns många inredningsdetaljer som kan bytas ut efter säsong. Använd exempelvis skirare tyger som linne och tunnstickade textilier under sommaren och plocka fram tjockare, varmare textilier som grovstickat och sammet under vinterhalvåret. Du kan även variera dekorationer, lampor och mattor efter årstid, helt enligt det du har hemma och i förrådet.

3. Uppdatera dina befintliga möbler

Ge möblerna ett ansiktslyft för att uppdatera inredningen utan att köpa nytt

Att ge en stol lite färg piggar till och förnyar matplatsen på ett kick. Foto: Markus Stork för Alexander White/mäklare: Anna Herin

Man behöver inte vara händig för att förnya sina redan befintliga möbler och inredningsdetaljer. En äldre möbel kan bli som ny genom att slipas och målas medan textilier kan få nytt liv med broderier.

Att styla neutrala möbler med en möbel i färg, som i hemmet ovan, är ett snyggt knep för att få in en ny färgklick utan att köpa nya möbler eller dekorationer.

4. Flytta möbler rum emellan

Flytta möbler rum emellan för att förnya hemmet utan att köpa nytt

Vardagsrummets fotpall blir en snygg sittplats och detalj i sovrummet. Foto: Boråstapeter

Byt möbler rum emellan för att få en ny känsla i hemmet. Sittpuffen eller fåtöljen i vardagsrummet fungerar även som en snygg detalj i det något större sovrummet, medan dekorationsstegen kan användas för handdukar i badrummet eller för tidningar i vardagsrummet.

Du kan även byta mindre dekorationer som lampor, växter och tavlor rummen emellan. Små detaljer kan göra stor skillnad för helhetsintrycket!

5. Gör stilleben

Förnya hemmet med stilleben med dina favoritdetaljer

Böcker, lampor, fat, figuriner… Låt kreativiteten flöda när du skapar stilleben av dina favoritprylar! Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel/Nouvel Interior för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Utnyttja det du har och ställ fram dina favoritsaker i fina stilleben. Blanda allt från vaser, fina askar, parfymer, ljusstakar och smycken för att skapa en blickfångare till detalj som dessutom berättar något om din personlighet.

Vill du inte ha dina saker framme och finns det ingen plats för dem i lådorna? Då är det dags att föra dem vidare till någon annan som uppskattar dem (se punkt nummer åtta!).

6. Plocka bort istället för att lägga till

Förnya hemmet genom att plocka bort – istället för att lägga till dekorationer

Låt det vackra i det enkla synas genom att plocka bort istället för att lägga till. Foto: Maria Sahlander Styling: By Bon Interior för Bjurfors/mäklare: Christian Warberg

De flesta av oss har mer möbler, saker och inredningsdetaljer än vi egentligen skulle behöva. Då är det lätt hänt att favoritprylarna drunknar och inte kan komma till sin rätt.

Prova att plocka bort några saker i hemmet, för att ge de möbler och dekorationer som blir kvar mer utrymme att skina. Dessutom minimerar du risken för att du ska tröttna på dina inredningsdetaljer när du inte har alla framme samtidigt.

7. Ändra om på hyllorna

Ändra om i hyllan och på fönsterbrädet för att uppdatera hemmet – utan att köpa nytt

Färgkoordinera böckerna, vänd dem åt andra hållet eller placera dem på ett nytt sätt för en subtil förändring i intrycket. Foto: Spinnell Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

Hyllorna glöms ofta bort, men är trots det en viktig del av det visuella intrycket i hemmet. Se över bokhyllor, öppen förvaring och fönsterbrädets detaljer – kan du ändra om där för att ge rummet en subtil uppfräschning?

8. Byt saker med vänner

Få nya fina inredningsdetaljer med en inredningsbytardag

Få in nya, vackra detaljer i hemmet genom att byta med dina vänner. Foto: Anders Bergstedt Styling: Ellis Roshandel/Nouvel Interior för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Ett enkelt sätt att få in nytt utan att handla och ett miljövänligt sätt att bli av med det gamla. Bara för att du tröttnat på en viss inredningsdetalj så betyder det inte att den är tråkig och passé för alla andra som gillar att inreda. Samla ihop det du vill bli av med och boka in en träff med vänner för en inredningsbytardag!

9. Gör en storstädning

Ge hemmet en uppdatering – genom att storstäda

Rena fönster, fläckfria ytor och alla saker på sin plats – en grundlig storstädning låter inredningen skina. Foto: Nick Neo för Alexander White/mäklare: Anna Herin

Känns hemmet oinspirerande? Gör en grundlig storstädning innan du handlar något nytt!

Rena fönster, dammfria ytor, nystrukna gardiner och glänsande detaljer gör stor skillnad till trivseln i hemmet. Prova – du kommer bli förvånad vilken effekt en grundlig städning kan ha på känslan!

Läs mer:

Så inreder du miljövänligt och hållbart – 9 smarta tips och knep

5 inredningstrender som spås ta över på Hemnet 2019

Designklassiker att fynda second hand – som håller livet ut

Mest läst