Med second hand kan du förändra hemma utan att köpa något nytt. Och i ett badrum räcker det med några detaljer för att skillnaden ska bli stor.

I vintagebutiker och på loppisar kan du fynda allt från möbler och detaljer i tidlös stil, till trendiga och unika föremål. Här är våra bästa tips:

1. Loppisfynda en spegel till badrummet

En spegel i trä adderar värme i badrummet

Foto: Jotun

Tänk på din badrumsspegel som på speglar i andra rum; den ska fylla sin funktion, men kan faktiskt se ut nästan hur som helst. Välj en spegel i din egen stil.

Naturmaterial får oss att må bra och ger en hemtrevlig känsla. Att ställa in eller hänga upp en snygg spegel med träram är ett enkelt sätt att göra badrummet mysigare direkt. Och det finns gott om fina begagnade speglar att fynda.

2. Inred personligt med vintagedetaljer

En spegel från loppis gör inredningen personlig

Styling: @annacate Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare Erika Bergholm

Ett annat bra sätt att göra badrummet mer personligt och hemtrevligt, är att ta in detaljer med intressanta former: En spegel med en vacker kontur och en ovanlig storlek bryter av mot det förväntade – och mot det regelbundna rutiga vita kaklet.

Art deco-trenden håller i sig och för den som gillar speglar i den stilen är vintagebutiker ofta en guldgruva. Om du är okej med lite patina i glaset kan du göra fantastiska fynd.

3. Matcha vitt och metall med brunt trä

Vitt, svart och krom är snyggt till brunt vintage-trä

Foto: H&M home

Trä, speciellt i nyanser av mellan- eller mörkbrunt, är väldigt snyggt till vitt och blank metall – som många av oss redan har en hel del av i våra badrum. När du köper ny inredning i trä är det bästa för klimatet att välja närproducerat, men det finns gott om loppisfynd i många olika träslag; från brickor till hyllor, krokar och möbler.

Om du adderar några svarta detaljer får du en klassisk kombination med en lyxig känsla: Trä, vitt porslin, rostfritt och svart känner vi igen från klassiska restauranger och konditorier, men också från badrum i funkisstil. Det är tidlöst och krispigt – men samtidigt mysigt.

Detaljer i svart glas, som är trendigt igen i både 1980-tals- och art deco-form, finns det gott om begagnat. Och en liten svart glasvas blir en elegant detalj på handfatet. Ljusstakar i tenn och mässing är också fina i badrum, och lätta att hitta second hand.

4. Ställ en möbel med patina i badrummet

Gammalt skåp gör badrummet mysigare

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare Erika Bergholm

Helkaklat är praktiskt men också lite kalt och svalt. Ett enkelt och snabbt sätt att bryta av med något mjukare, är att få in trä med patina i rummet.

Om du har plats för möbler i badrummet kan ett gammalt träskåp verkligen förändra hela känslan. Men även en liten pall gör stor skillnad.

5. Dekorera med unika loppisföremål

Dekorera badrummet med loppisfynd

Foto: Jotun

Det finns många fördelar med att att handla second hand. Det är hållbart, prisvärt – och roligt. På loppisar och i vintagebutiker kan du hitta inredning som ingen annan har. Och sedan byta ut detaljer när du känner för det, utan att köpa nytt.

6. Fynda gamla ramar till badrummet

Fynda gamla ramar till badrummet

Foto: Skagerak

Det går att fynda begagnad konst som kan lyfta ett helt rum, men det kan ta tid och tålamod att hitta den. Desto lättare är det att finna snygga ramar.

Ramar finns i alla möjliga stilar second hand; från extravaganta guldramar till enkla och tidlösa varianter. Så om du har bråttom, eller redan har ett konstverk hemma som du vill sätta upp, strunta i innehållet och fokusera på ramarna när du spanar efter fynd.

7. Hitta en fin skål till dina smycken

Visa upp fina smycken i en skål i badrummet

Foto: Oyoy

Vill du visa upp dina dyrgripar i en skål av tenn eller marmor? Kanske på ett glasfat med fot? Oavsett vad du gillar för stil, finns det nog förvaring i din smak att fynda second hand.

8. Ställ en fyndad kruka (eller vas) på handfatet

Loppis-kruka med patina i badrummet

Styling: Nouvel interiör Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/Mäklare: Jessica Fridstedt

En blomma eller stickling i en liten vas på handfatet är ett klassiskt sätt att piffa i badrum. Och det finns gott om fina begagnade vaser. Men om du har fönster i badrummet (så att växter kan trivas där) är ett bra tips att även kika efter krukor med patina: En terrakottakruka blir bara finare med tiden.

9. Leta begagnat när du renoverar

Du kan hitta fina begagnade tvättställ

Foto: Ferm living

Om du bor i ett äldre hus och behöver renovera badrummet, kan det vara klokt att ta vara på husets historia för att skapa en hemtrevlig känsla och en stil som håller över tid.

Att köpa så mycket som möjligt second hand är mer hållbart för miljön och ofta prisvärt. På Blocket och i butiker för byggnadsvård finns chans att fynda vackra tvättställ och badkar från förr, som du kan kombinera med nya delar i gammal stil.

Läs mer:

5 tips: Lyxig styling med loppisfynd och vintage

7 tips: Så renoverar du hållbart hemma

Så inreder du ett lättstädat badrum – enkla tips

Mest läst