Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

9 vanliga inredningsmissar – som går att fixa på nolltid

12 nov, 2018 
AvNanna von Knorring
Hur du inreder och placerar möblerna kan spela en större roll än du tror. Små inredningsmissar kan dra ner stilkänslan och i vissa fall till och med få hemmet att kännas mindre. Här listar vi några vanliga missar som går att lösa på nolltid.
Annons

Det är lätt hänt att göra misstag när man inreder, speciellt eftersom de fysiska skillnaderna ofta är väldigt små – men effekten av dem kan bli större än man tror.

En del inredningsmissar tar mer tid i anspråk att fixa till, en för mörk färg på väggarna, en för stor alternativt för liten möbel eller för korta gardiner går sällan att lösa på en eftermiddag. Men det finns flera mindre ändringar som går att lösa på så lite som en kvart och som lyfter intrycket flera snäpp.

Här är missarna som går att lösa på nolltid – och som, när de fixas, kan ge hela rummet ett lyft!

Miss 1: Möblerna är ställda mot en vägg

En vanlig miss är att ställa sina möbler i ett rum längs med väggarna, särskilt om man bor litet och vill utnyttja varje centimeter av kvadratmetrarna. Men att ställa möblerna mot väggen kan faktiskt ha motsatt effekt och få hemmet att kännas mindre.

Tips: Dra ut möblerna som är ställda mot en vägg, ett typiskt exempel är soffan i vardagsrummet, men det kan även vara ett bord eller en golvlampa. Det räcker med ett par centimeter mellan möbeln och väggen för att den lilla förändringen ska skapa ett luftigare intryck.

Ljust, mysigt vardagsrum i jordnära färger
Vardagsrummet får ett luftigt och mysigt intryck när soffan är några centimeter ifrån väggen. Foto: Cim Ek Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero

Miss 2: Tavlorna är hängda för högt eller lågt

Att hänga tavlor rätt är en konstform i sig, så det är inte så konstigt om det ibland blir för lågt, för högt eller lite snett. Men en tavla som hänger fel ger inte den fina effekt den ska och dessutom drar det ner intrycket i rummet. Det är en väldigt liten inredningsmiss som är snabb att lösa och som kommer ändra känslan i rummet direkt.

Annons

Tips: En tavla ska hänga på ögonhöjd och vara bekväm att se på – du ska inte behöva titta upp eller ner på den när du står upp. Ett annat knep för att hitta rätt höjd är att dela upp rumshöjden i fyra delar och hänga tavlorna i den näst högsta delen, förutsatt att du har ungefär normal takhöjd.

Ifall konsten känns för högt alternativ lågt hängd är det bara att fästa en ny spik eller krok för att hänga tavlan på rätt höjd. Är ramen sned? Prova att stabilisera den med två fästen på baksidan istället för ett.

Häng tavlan på rätt höjd – här snyggt hos Desenio
Vilken höjd tavlorna hänger på kan vara avgörande för intrycket. Foto: Desenio

Miss 3: Mattan är placerad på ett sätt som inte lyfter inredningen

Trots att mattan kan kännas som en anonym del av inredning har den en stor inverkan på känslan i vardagsrummet. En matta som ligger åt fel håll eller där placeringen av möbler i relation till mattan inte är genomtänkt kan få vardagsrummet att kännas mindre mysigt och ombonat än vad det är.

Annons

Tips: Genom att se till att mattan är rätt placerad på ytan kan den lyfta hela rummet. Tänk även på att placera dina möbler rätt i förhållande till mattan. Hur du väljer att ställa dem beror på mattans och rummets storlek.

Vissa föredrar att ha alla möbler på mattan, vilket är optimalt i stora rum, medan andra väljer att ha mattan och soffbordet i mitten, medan sittmöblerna antingen är utanför mattan eller har sina främre ben placerade på den.

Placera mattan rätt i vardagsrummet
Här har man valt att placera möblernas främre ben på mattan, vilket är både snyggt och passar för ytan. Foto: Alen Cordic Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Sandra Stals

Miss 4: Du matchar för mycket i samma rum

Genom att matcha färger och mönster kan man skapa en fin helhet i inredningen, men gränsen för när det blir för matchat kan vara hårfin. Om allt smälter ihop blir intrycket en enda stor massa, istället för en genomtänkt inredning.

Annons

Tips: Färgkoordinera små saker i hemmet och låt helheten bli varierad genom att flytta detaljerna i samma kulör till olika rum istället för att samla alla på samma plats.

Våga mixa färger, material och mönster. Ibland kan det handla om så lite som att variera olika material eller nyanser av samma färg för att ett rum ska bli mer levande.

Vardagsrum i jordnära toner med snygg mix av material
Olika material i samma färgskala skapar en snygg effekt. Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander

Miss 5: Badrummet känns opersonligt

Badrummet är troligtvis det rum där inredningsinspirationen kan tryta som mest. När fokus hamnar på praktiska saker och ytorna är till för att bli fuktiga kan detaljerna och stilen få stryka med foten. Risken är då att intrycket blir både opersonligt och aningen sterilt.

Tips: Det går att lösa även denna miss på väldigt kort tid. För att ge rummet lite mer stil behöver du bara ställa dit något som tillför lite mer personlighet och gärna är vackert att se på. En växt och en bricka med blandade favoriter ur badrumsskåpet eller smyckeskollektionen gör underverk.

Bricka i mässing med smycken i badrummet
En bricka med dina favoritaccessoarer kan göra stor skillnad i badrummet. Foto: Vedum

Miss 6: För få ljuskällor

Mysbelysning i all ära, men för få ljuskällor bidrar oftast bara till ett mörkt, kallt hem. Tumregeln är att helst ha minst tre ljuskällor per rum för att få tillräckligt med ljus. Tänk även på att lamporna bör belysa från olika håll – från taket, golvet och från exempelvis en hylla.

Annons

Tips: Ställ in en till lampa i rummet som känns mörkt. Det kanske är en liten bordslampa som ger den rätta värmen till rummet, en golvlampa som ger mera ljus vid soffan eller en liten klämspot som kompletterar de andra ljuskällorna.

En golvlampa vid soffan i vardagsrummet lyser upp, här hos Ikea
En till lampa i hemmet gör sällan skada. Foto: Ragnar Òmarsson Styling: Anna Lenskog Belfrage för Ikea Livet Hemma

Miss 7: För mycket möbler och inredningsdetaljer

Det finns mycket vackert att välja på när man inreder sitt hem och ibland kan det hända att allt för många möbler och inredningsdetaljer letar sig in i ett och samma rum. Då blir känslan sällan den man längtat efter, utan ofta blir det både skrymmande och tråkigt trots att alla detaljer i sig är fina.

Tips: Har det blivit för mycket av det goda? Dela upp inredningsdetaljerna och möblerna på flera olika rum. Ett tomt hörn i sovrummet kan exempelvis bli en mysig läshörna med hjälp av en fåtölj som tidigare bara tagit upp plats i vardagsrummet.

Annons

Har du inga tomma ytor kvar? Då kan det vara dags att se över om du kan ställa något i källaren eller sälja det du inte har användning för längre.

Fåtölj i sovrummet i skandinavisk inredningsstil
En fåtölj piggar upp ett tomt hörn i sovrummet. Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Miss 8: Du glömmer bort att inreda med växter

Gröna växter, blommor och kvistar i en vacker vas ger hemmet liv, men kan vara inredningsdetaljer som glöms bort eller aktivt väljs bort på grund av den tid och energi som det kan kännas att det krävs för att ta hand dem.

Tips: Även om du inte har gröna fingrar så finns det många växter som inte kräver särskilt mycket omvårdnad som kan passa hemma hos dig. Dessutom har kvistar och torkade blommor seglat upp som inredningsfavoriter och de kräver knappt någon skötsel alls.

Inred med gröna växter för att ge liv till inredningen
Gröna växter ger liv till inredningen. Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel/Nouvel Interior för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Miss 9: Du tar inte hand om dina textilier

De flesta vet vid det här laget att textilier mjukar upp och ger en mer ombonad känsla till hemmet. Men det gäller att även ta hand om dem. Bortglömda textilier blir tråkiga att se på och kan dra ner stilkänslan i hemmet.

Tips: Se till att stryka dina nya gardiner innan de hängs upp så de inte hänger med tråkiga veck och gör det till en vana att vända och fluffa till kuddarna i soffan för att ge dem en ökad livslängd.

Textilier måste tas om hand för att hålla, här hos Jotex
Ta hand om dina textilier för att ge dem ett långt liv. Foto: Jotex

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons