Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt om trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson från Karl Fredrik på Österlen

28 apr, 2020 
AvIda Gustafsson
Karl Fredrik Gustafsson är floristen som blev trädgårdsmästare och som i vår syns i programmet som bär hans namn. Här är allt du behöver veta om Karl Fredrik på Österlen.
Annons

Karl Fredrik Gustafsson är 33 år och kommer ursprungligen från Örebro där han växte upp. Han utbildade sig till florist och jobbade i Oslo där bland annat det norska kungahuset och Petter Stordalen fanns bland uppdragsgivarna. Karl Fredrik har även drivit flera inredningsbutiker i Mälardalen.

Men sedan sex år tillbaka bor han i Skåne, han flyttade dit för att plugga till landskapsarkitekt vid Alnarp och tog i samma veva över den gamla gården Eklaholm i Löderup tillsammans med sin sambo Petter Kjellén.

Karl Fredrik med sambon Petter Kjellén och hunden Hamlet.

Ger handfasta trädgårdstips

Karl Fredriks tanke var att öppna en trädgårds- och inredningsbutik och konstgalleri för att ha ett jobb mellan terminerna, men arbetet med butiken rullade på så fint att studierna lades på hyllan. Och nu får han alltså ett eget tv-program. Tittarna får genom programmet följa vardagen på gården, men kommer även att få handfasta tips till trädgården och hur man göra fina blombuketter och får dem att hålla längre.

Annons

– Det är självklart en livsstilsserie, men det viktiga för mig att dela med mig av min kunskap. Jag började som 15-åring samla på växter och köpte sommarstuga när jag var 18 utanför Örebro.

Gästade Mandelmanns

Karl Fredrik är kanske för de flesta ett bekant ansikte, han har varit en återkommande blom- och trädgårdsexpert i TV4:s Nyhetsmorgon. Och för den som följer Mandelmanns gård har man fått en skymt av honom där också när har varit gäst på gården i Djupadal. Faktum är att de är goda vänner, de fick först kontakt när Karl Fredrik var aktiv i Glanshammars trädgårdsförening och bokade paret till en trädgårdsmässa för över 10 år sedan.  När Karl Fredrik och Petter flyttade till Österlen tog de upp kontakten igen och paren ses nu med jämna mellanrum över en kopp kaffe och bollar idéer och stöttar varandra.

Karl Fredrik med en pelargon

Då har Karl Fredrik på Österlen premiär

Gården Eklaholm som Karl Fredrik och Petter, hunden Hamlet och katterna Leopold och JC bor på är från 1600-talet, men boningshuset i rött tegel byggdes på 1920-talet och har genomgått en renovering sedan paret tog över den. Det egna programmet Karl Fredrik på Österlen beskriver han med orden:

Annons

– Programmet är väldigt seriöst, men också med mycket glädje och humor. Det är ju kul att ha en mix av det, och det är så det här är, det är en blandning av stilar, ålder byggnader och växter. Det är lite som den perfekta festen!

Karl Fredrik på Österlen har premiär den 25 maj klockan 20.00 i TV4 men går även att se på TV4 Play och C More. 

Foto: Jakob Dahlström/TV4

LÄS MER: 

Annons