Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Årets vinnare av designpriset Formex Nova – Qian Jiang

23 aug, 2017 
AvIda Gustafsson
Utmärkelsen Formex Nova utdelades under onsdagskvällen till den kinesiske industridesignern Qian Jiang.
Annons

I samband med inredningsmässan Formex delas utmärkelsen Formex Nova ut till en ung formgivare. Årets jury har tilldelat utmärkelsen till industridesignern Qian Jiang med motiveringen:
”Qian Jiang är industridesigner – poetisk och funktionell på samma gång. Han behärskar designerns hela verktygslåda men begränsas aldrig av den. Hans produkter visar inte bara en tydlig formmedvetenhet och kontrollerad lekfullhet utan är samtidigt snillrika i sin uppbyggnad”. 

Qian Jiang som är 31 år föddes i Kina och har efter sin kandidatexamen i industridesign vid Jiangnan University jobbat som industridesigner på byråer i Shanghai. Sedan 2011 har han haft sin bas i Sverige då han läste sin master i industridesign på Lunds Universitet. Han har sedan dess även jobbat i Köpenhamn på Nicolai Wiig Hansen Studio och Normann Copenhagen. För två år sedan öppnade han sin egen studio Dejawu som har fokus på design och vardagsföremål, se bilder här nedan.

Annons

– Design för mig är som att skriva dagbok, den hänför sig till mina minnen av människor och kära stunder. På sätt och vis är mitt arbete väldigt personligt. Slutresultatet är som att skapa en behållare för minnet; att dokumentera det jag upplevt och fortsätta utforska hur man förvandlar dessa erfarenheter till objekt som man kan relatera till. Denna tankegång ger mig kontinuerlig kraft. Inspirationen kommer från minnen och upplevelser i vardagen, i synnerhet glada och dyrbara barndomsminnen, berättar Qian Jiang i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons

 

I vinsten ingår bland annat en sponsrad aktivitet till ett värde av 50 000 kronor.

Formex Nova priset instiftades 2011 för att främja unga och relativt oetablerade formgivare som är verksamma i Norden. Årets jury består av Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria, Ewa Kumlin, vd Svensk Form och Anders Färdig, grundare av och vd på Design House Stockholm. Gästjurymedlem för i år 2017 är Mattias Stenberg, designer.

 

 

Annons