Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bostadspriserna faller – det ska du tänka på om du ska köpa eller sälja

14 jul, 2016 
AvJoakim Holfve
På morgonen kom nyheten att priserna på bostadsrätter och villor i Stockholm faller för andra månaden i rad. Detta delvis till följd av det nya amorteringskravet – men samtidigt har antalet objekt ute till försäljning sjunkit dramatiskt jämfört med i fjol.
Annons

Det är siffror från analysföretaget Valueuard, som DI.se var först att rapportera om, som visar att bostadspriserna fortsätter att falla för andra månaden i rad. Totalt i Sverige sjunker indexet för privatägda bostäder med 1,5 procent där bostadsrättsindexet sjunker med 2,1 procent och villaindex backar med 1,1 procent.

Priserna och tillgången på villor och bostadsrätter sjunker alltid över sommaren men årets nedgång är ändå speciell efter att amorteringskravet infördes den 1 juni.

– Det var många som ville handla och få friheten att inte behöva amortera innan juni – det gjorde att omsättningen var enormt stor då. Nu ser vi att det var 15 procent färre objekt på marknaden i juni månad i år jämfört med förra året, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik till Femina.

Annons

Samtidigt varnar Hans Flink för att vi har blivit fartblinda.

– Vi har vant oss vid en prisutveckling på tio procent, det är inte normalt när inflationen samtidigt ligger på noll procent. Vi har haft en enorm realprisökning senaste åren, framöver kanske vi får nöja oss med 5-8% vilket vore enormt bra med tanke på den låga inflationen. Vi har blivit bortskämda, säger han.

Är vi på väg in i en bostadsbubbla?
– Nej, det tror jag inte. Det står massor av bostäder tomma i Sverige och det byggs som tusan i de stora städerna – men det byggs inte tillräckligt för att mätta behovet.

Går man alltså i köp- eller säljtankar behöver man inte vara orolig för att värdet på ens bostad dramatiskt kommer öka eller sjunka varken nu eller efter sommaren. Enligt Hemnets statistik har antalet objekt på marknaden sjunkit konsekvent de senaste tre åren, medan priserna har legat stilla eller ökat något – en trend som går igen nu även efter amorteringskravet.

Annons

Vad du dock bör ha i åtanke är dock att det numera är ett lagkrav att amortera så se över din kalkyl när du räknar på hur mycket du har råd att lägga ut på din nya bostad.

Annons