Bruno Mathsson var en föregångare inom arkitektur såväl som inom möbelformgivning. Han ligger bland annat bakom de ikoniska stolarna Jetson och Pernilla, samt fåtöljen Karin och under sin livstid hann han rita ett 30-tal friliggande enfamiljsvillor i Sverige.

Nu ligger en av dem ute till försäljning i hans hemstad Värnamo – och det är en riktig kulturskatt.

Den mörkbruna 50-talsvillan på Backegårdsgatan 30 är omgärdad av en lummig, insynsskyddad trädgård och Mika Lappalainen, ansvarig mäklare på Svensk Fastighetsförmedling berättar att det är ett unikt hus man har chansen att lägga vantarna på.

– Det är ett fantastiskt objekt och ett konstverk i sig. Dessutom är det den enda friliggande Bruno Mathsson-villan i hans hemstad Värnamo. Huset är så gott som orört och intakt, det är bara några få detaljer som är ändrade under åren, vilket är häftigt, säger han.

– Förhoppningsvis är köparen någon som uppskattar huset för vad det är. Det som är lite speciellt är att det inte är K-märkt, så i dagsläget finns det inga begränsningar – på gott och ont.

Villan ligger ute för utgångspriset 1 995 000 kronor och innanför den blå entrédörren möts man direkt av ljus och rymd.

Se alla bilder på huset i bildspelet! 

Vardagsrummet består till stor del av vackra glaspartier från golv till tak, med utsikt mot trädgården.

I västerläge finns en uteplats med tak.

Bruno Mathssons tanke var att koppla ihop inomhus och utomhus och att hela huset skulle präglas av en kontakt med naturen – och det har han verkligen lyckats med.

Tomtarean är på 1 080 kvadratmeter och dessutom utlovas en mängd innovativa inomhuslösningar som måste upplevas på plats.

Bruno Mathsson föddes i Värnamo 1907 och var mest verksam i hemstaden under större delen av sitt liv.

Det fräscha badrummet renoverades på 80-talet och rymmer bland annat ett badkar, tvättställ, wc och tvättmaskin.

I det kompletta köket finns det gott om skåp och arbetsytor.

 

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Mest läst