Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Titta in i sekelskiftespärlan – inrett med auktionsfynd

28 jun, 2023 
AvLina Pihl
FotografMagnus Johansson & Elin Jörgensen
Charlotte och Simon bor i en sekelskiftespärla.
Det var en 100-årig, lite bedagad, skönhet som Charlotte och Simon Sewne flyttade in i 2014. Nu, nästan tio år senare, är huset en sekelskiftesdröm med de charmiga originaldetaljerna kvar. Här är naturens färger från alla årstider välkomna in.
Annons
Artisterna inför allsångspremiärenBrand logo
Artisterna inför allsångspremiären

Styling: Nina Källström

Läget är oslagbart. En lummig trädgård med grusgång, trivsamma sittplatser och vattnet ett stenkast bort. Men när Charlotte och Simon köpte huset var det ganska nedgånget.

–När vi hittade huset blev vi förälskade direkt. Vi föll för de vackra bevarade detaljerna och det underbara ljusinsläppet. Det var inte mycket gjort på många år, men vi såg verkligen potentialen. Huset ligger nära vatten och vi har skogen precis bakom vår tomt, berättar Charlotte.

Annons
Charlotte och Simon bjuder in till ett hemma hos reportage i sitt sekelskifteshus.
Som klippt från förra sekelskiftet! Charlotte och Simon har varsamt renoverat huset som var 100 år gammalt redan när de köpte det år 2014.
Matsal inspiration.
Verandan på nedre plan är familjens matplats. Möblerna kommer från Mio. Mattan och takkronan är inhandlade på auktion.
Annons

Charlotte och Simon Sewne

Gör: Charlotte är sjuksköterska och Simon arbetar som fastighetsmäklare.

Bor: I Norrköping.

Familj: Dottern Ebba, född 2013, Stella, som kom 2015, och Max, född 2021.

Drömmer om: ”Vi älskar att bo här men längtar efter lite större ytor. Vi drömmer nu om att flytta in i Simons föräldrahem som är ett sekelskifteshus som vi vill förädla till en skinande pärla med gott om plats för hela familjen.”

Hemma hos: Charlotte och Simons sekelskiftespärla

Renoveringsresan startade innan paret flyttade in. Idén var att träda varsamt och förnya det som behövdes, men ändå bevara det gamla. De charmiga originalfönstren var i gott skick och kunde rustas upp. Det fanns en järnspis och två kakelugnar som bara behövde lite kärlek för att fungera igen. Charlotte och Simon tog också fram originalgolvet som slipades och vitbetsades. Dessutom kunde de förvandla den gamla jordkällaren som fanns i huset till en vinkällare. Det var en dröm som blev verklighet för Simon som har ett stort intresse för matlagning och viner.

Charlotte och barnen på trappan till husets ena veranda.
Charlotte och barnen på trappan upp till husets ena veranda.

–Vi drömmer om att starta en liten bistro i framtiden där familjen kan samlas på söndagar och äta middag tillsammans, säger Charlotte.

Annons
Öppen planlösning kök och vardagsrum.
På nedervåningen är det öppet mellan kök, matplats och vardagsrum.

Husets 140 kvadratmeter innehåller många fina sekelskiftesdetaljer, som två glasverandor. På övervåningen är glasverandan kontor.

–Det är härligt att ha möjlighet att sitta och arbeta med utsikt över vattnet.

På nedervåningen går rummen hand i hand med kök, vardagsrum och glasveranda i en öppen planlösning, berättar Charlotte och fortsätter:

Kök inspiration.
Familjens favoritrum är köket. Det är från Ikea, men inrett med personliga detaljer och marmorbänk. Köket ligger i direkt anslutning till både vardagsrum och glasverandan där familjen har sin matplats.

–När vi har inrett vårt hem har vi tänkt att det ska vara personligt och varmt. Jag tänker att hemmet ska visa vem som bor där. Genom att blanda nya och gamla saker har vi kommit dit. Vi har ärvt skatter från våra nära och kära som nu lever vidare i vårt hem.

Annons
Vardagsrum inspiration.
I vardagsrummet är gammalt och nytt samlat i en mysig mix. Soffan kommer från Soffa Direkt, liksom mässingsbordet. Tavlorna på väggen har Simon och Charlotte gjort av en gammal almanacka med motiv från romerska ritningar.

Paret är också ofta ute och kikar efter saker på auktion och loppisar.

–Vi upplever att de har en bättre kvalitet än nyproducerat, och återbruk är dessutom bra för miljön och plånboken.

Järnspis inspiration.
Järnspisen i köket är original och behövde bara lite upputsning för att bli fin igen. Nu ger den hemtrevnad i köket.

När Simon och Charlotte planerade färgsättningen och inredningen ville de ha milda och behagliga färger som skulle vara tidlösa. Gammalt à la Carl Larsson ihop med nytt i äldre stil och traditionellt formspråk.

Annons
Pigtittare på skrivbord.
Pigtittaren och fotogenlampan kommer från Simons mamma och står nu på döttrarnas skrivbord.

Favoritrummet är köket

–Vårt favoritrum är nog köket. Det är från Ikea, men vi har gjort tillval som marmorskivor och inrett det med personliga detaljer som gör att det speglar oss. Det blir som husets samlingsplats och hjärta. Köket ligger i direkt anslutning till både vardagsrum och glasverandan där vi har vår matplats. Har vi gäster kan vi sitta och äta middag i lugn och ro där med utsikt mot vattnet medan barnen leker runt omkring oss, berättar Charlotte.

Annons
Sjöutsikt.
Läget intill vattnet är väldigt romantiskt. Bakom huset breder skogen ut sig.

Det finns ett stort och härligt ljusinsläpp i huset då det har stora fönster från alla håll. Charlotte och Simon har valt att inte övermöblera på nedervåningen just för att det ska finnas ytor för barnen där när alla ska umgås tillsammans. Leksakerna går lätt att stuva undan i den gamla amerikanska kofferten och spel och annat förvaras i hörnskåpet.

Arbetsrum inspiration, hemma hos reportage.
I arbetsrummet passade ett skrivbord och en herrbetjänt inropade på auktion. ”Vackra detaljer får gärna stå framme och det blir fint tillsammans med gamla böcker som vi tycker är perfekt att inreda med”, säger Charlotte.

–Vi tycker att det är ett vänligt hus som är hemtrevligt och verkligen bjuder in naturen oavsett vilken årstid det är. Det är något alldeles särskilt när det är lite oväder och vi tänder i kakelugnen. Ljudet från den sprakande brasan, en kopp varm choklad och en korg med nybakade bullar, ja då är man rik…

Annons
Vinkällare inspiration.
Husets gamla matkällare blev vinkällare, till vinintresserade Simons stora glädje.

–En stor inspirationskälla för mig är naturen. Jag tänker att naturens färger aldrig kan bli fel. Jag tycker det är underbart med lugna och behagliga färger som skapar harmoni. Jag försöker gestalta vårt hem efter årstiderna och byter gärna ut textiler och inredningsdetaljer när årstiden växlar, berättar Charlotte.

Barnrum inspiration.
Bordet i barn-rummet är arvegods och stolen är inropad på auktion.

Under sommaren vill hon gärna ha ljusgrönt och pasteller, och det plockas generöst med syrener från syrenbuskarna som finns på tomten. Under hösten blir det mer jordiga färger och dekorationer av stenar, nypon och höstlöv. När vintern kommer tas granris in, som Charlotte sätter i både vaser och lägger som en matta på trappstegen in till huset.

–Allt som finns gratis att plocka i naturen och som förgyller hemmet är helt perfekt.

Annons