Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dags för vår i trädgården – följ vår checklista!

12 apr, 2018 
AvHelena Sjögren
Med våren drar trädgårdssäsongen i gång på allvar. Nu är det dags att se över gräsmattan, rensa bland blommor och ogräs, plantera penséer, rensa mellan plattorna och så och förså. Här är checklistan som hjälper dig förbereda trädgården för sommaren!
Annons

Våren innebär en riktigt nystart i trädgården. I april och maj finns det fortfarande risk för frostnätter på sina håll. Även om det ända in på försommaren kan förekomma frostnätter – så kallade järnnätter.

För många av oss har det redan börjar klia i fingrarna. Kanske känns det naturligt att börja med en vårstädning i trädgården. Kanske är det dags att börja plantera penséer och rensa lite i rabatterna.

Här är 6 saker att beta av i trädgården under våren:

1. Se över gräsmattan

En vintertrött gräsmatta är oftast ingen vacker syn. Se till att arbeta igenom gräsmattan ordentligt med en räfsa så att vissna blad, småsten och grenar tas bort. Men var inte för ivrig utan låt gräsmattan torka upp innan du ger dig på den.

Lufta gräsmattan genom att sticka ner en grep i den så att det skapas många små, lodräta hål som ger luft till rötterna.

Finns det mossa i gräsmattan kan du enkelt ta bort den med en kratta. Om där är mycket mossa kan det bero på att jorden är sur och då kan du strö över lite kalk.

Annons

När gräsmattan sedan vuxit sina första fem centimeter är det dags att gödsla.

2. Rensa bort vissna blommor och ogräs

Perenner som stått hela vintern och sett vackra ut med frost och snö är det dags att ta bort.

Ta även bort det spirande ogräset i rabatterna. Det är extra enkelt när plantorna fortfarande är små. Ofta går det att få bort dem bara genom att kratta rabatterna.

trädgårdsklädd person vattnar med vattenkanna
Arbetet för att få en riktigt fin rabatt i sommar börjar på våren. Bild: Shutterstock/IBL

3. Rensa mellan plattorna

Passa också på att ta bort mossa och ogräs mellan plattorna. Ett av de enklaste sätten är att spika fast en spik med stort huvud i änden av ett gammalt kvastskaft. Spikhuvudet passar perfekt in mellan plattorna och fungerar som hacka.

Fyll på med sand i spåren mellan plattorna. Använd sedan en kvast för att fördela sanden och få ner den ordentligt i fogarna.

Annons

4. Plantera penséer

Fyll krukorna med ny planteringsjord. Se till att dränera krukorna ordentligt i botten med lecakulor eller krukskärvor och plantera sedan penséer i dem. De vackra, glada färgerna lyser upp i den ännu kala trädgården och ger en vårigt härlig känsla.

Perenner som blommar först på sensommaren och hösten kan du gräva upp och dela om de har blivit för stora eller ska flyttas.

5. Rensa träd och buskar

Klipp av döda grenar från träd och buskar.

Om forsythian ska beskäras är det hög tid att göra det – bäst är att göra det direkt efter att den har blommat.

kvinna klipper bort döda grenar från buske
Se över träd och buskarna i trädgården. Bild: Shutterstock/IBL

6. Så och förså

I april är det lämpligt att förså sommarblommor och grönsaker för senare utplantering. Du kan även förgro potatis.

Beroende på väder kan det också vara lämpligt att göra den första sådden utomhus av grödor som rädisa, spenat, sallat, morot, sättlök, bondböna, persilja och dill.

FOTO: IBL 

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Så kan du få en jämställd relation – följ denna checklista!

Annons