Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Designchefen: Så inreder jag min uteplats – 5 tips

02 apr, 2020 
AvNanna von Knorring
tips för uteplatsens inredning
Åhléns designchef Ulrika Gyllstad delar med sig av hur hon själv inreder sin uteplats i år. Inspireras av hennes idéer och tips!
Annons

Ulrika Gyllstad är designchef på Åhléns hemavdelning som nyligen lanserade sin nya kollektion för uteplatsen. I samband med lanseringen passade vi på att fråga hur hon själv helst inreder uterummet.

Vi samlade hennes fem bästa tips att inspireras av när du ska inreda balkongen eller uteplatsen!

Tips 1: Inred olika rum

Har du en stor balkong, altan eller terrass kan du, precis som i hemmet, skapa olika rum på en och samma yta. Exempelvis kan du inreda en hörna för att kunna slappa och läsa en bok i fred, en del för umgänge och en yta för matlagning. För Ulrika Gyllstad är just matlagningsdelen lite extra viktig.

– På min terrass försöker jag skapa zoner för olika tider på dagen. En bra matplats med avlastningsytor i skuggan nära grillen, och fick jag önska skulle jag ha ett helt utekök. Jag älskar att laga mat och äta utomhus, säger hon.

Detaljer för uteplatsen och grillplatsen från Åhléns
Inred för matlagning utomhus i år! Foto: Åhléns

Tips 2: Glöm inte skuggan

– I år fixar jag skugga med vårt nya triangulära segeldukstak. Jag väljer att sätta flera stycken omlott på lite olika höjd, det skapar en härlig dynamik, tipsar Ulrika Gyllstad.

Segeldukstak från Åhléns
En segelduk ger skugga, medan färgglada prints piggar upp på uteplatsen. Foto: Åhléns

Tips 3: Inred för umgänge

Precis som vi inreder vardagsrummet för att kunna umgås tillsammans så uppmanar Ulrika att göra det samma på uteplatsen.

Annons

– På en del av terrassen har vi mys och ”loungehäng” eftermiddag och kväll. Här ska det kännas mysigt och avslappnat. Jag tycker om när det är sammanhållet men inte ”övermatchat”, säger hon och fortsätter:

– Utöver mitt soffmöblemang gillar jag att addera mycket dynor så att många kan få plats och de går dessutom att flytta runt enkelt.

Tips 4: Gör det flexibelt

Precis som flera kuddar ger flexibilitet när det kommer gäster så kan också rätt möbler ge det svängrum man är ute efter. Avlastningsbord och sidobord som går att använda både inne och ute gör vardagen enklare både i bostaden och på uteplatsen.

Bänk och soffa från Åhléns kollektion för uteplatsen 2020
Inred för umgänge och härliga stunder i solen i sommar! Foto: Åhléns

Tips 5: Skapa myskänsla

Gör uterummet till en förläning av hemmet genom att inreda hemtrevligt och med rumskänsla. Det är flera komponenter som skapar mysfaktorn på uteplatsen som håller i sig oavsett om det är en sommarmorgon eller sen augustikväll.

Annons

– För att göra det mysigt och ombonat blandar jag olika material som metall, trä och bambu med mycket textil. Och förstås mycket växter och kryddor i krukor i olika storlekar och material, både på golv, i hyllor och på bord, tipsar Ulrika Gyllstad och fortsätter:

– Jag ökar rumsligheten genom att använda mattor som blir som öar för de olika zonerna. Och sist men inte minst en massa utelyktor och uppladdningsbar punktbelysning för ljuvliga sommarkvällar!

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons