Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Designversionen av årets julklapp – Georg Jensens "The Bed"

20 nov, 2019 
AvNanna von Knorring
Årets julklapp – mobillådan – kan vara en gammal skokartong, ett litet skrin eller en byrålåda. Georg Jensen tog dock redan tidigare i år fram en variant i exklusiv tappning. Spana in den lyxiga designversionen av årets julklapp nedan!
Annons

I år utsågs årets julklapp av HUI research för 32:a året i rad och den här gången gick utmärkelsen till mobillådan. Årets julklapp ska bland annat representera den tid vi lever i och vara en nyhet eller ha ett nyväckt intresse. Och visst lever vi i en tid då vi borde lägga ifrån oss vår telefon lite oftare.

Det finns ingen specifik mobillåda som spås bli den mest populära i jul, utan det är själva konceptet som är det viktiga enligt HUI research. Själva lådan kan vara en skokartong, ett gammalt skrin eller något barnen gjort i slöjden.

Men om du föredrar en exklusiv variant kan du inspireras av Georg Jensens The Bed. Det var under designveckan i Milano i år som det danska silversmedsföretaget i samarbete med konstduon Elmgreen & Dragset visade upp skulpturen The Bed som även fungerar som en mobillåda.

The Bed av Elmgreen, Dragset och Georg Jensen

The Bed av Georg Jensen, Elmgreen, Dragset
Elegant och praktisk. Det här konstverket gömmer en överraskning inuti.

Skulpturen har formen av ett stort ägg och är gjord helt i silver med plats för två mobiltelefoner inuti. Skulpturen gjordes som en uppmaning att tillsammans lägga ifrån sig mobiltelefonerna och ägna sig åt varandra.

Annons

– Vi ville göra något vackert som kan ställas ut i våra hem, men även har en positiv inverkan på hur människor väljer att tillbringa sin tid, säger Michael Elmgreen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Eftersom det största hotet mot vårt kärleksliv och våra relationer idag verkar vara mobiltelefonen och tiden vi väljer att lägga på sociala medier, ville vi skapa The Bed som ett alternativ till hur vi kan lösa det här problemet.

The Bed - en lyxig mobillåda - årets julklapp
En säng för två mobiler – i lyxförpackning.

The Bed är troligtvis den mest exklusiva mobillådan som går att hitta. Skulpturen gjordes i fem numrerade exemplar och var och en tog fem månader att tillverka för hand av Georg Jensens silversmeder i Köpenhamn.

För att skapa ägget, som har den för Georg Jensen karakteristiskt eleganta formen, använde sig silversmederna av gamla hantverkstekniker. Även delar av inspirationen till nytolkningen är historisk. Konstnärsduon fick idén till formen av en äggformad godisskål som de hittade i Georg Jensens historiska arkiv.

Prislappen på den lyxiga sängen för mobiltelefonen? 500 000 danska kronor, motsvarande cirka 715 000 svenska kronor.

Foto: Georg Jensen

Läs mer:

Annons