Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Experten: Så inreder du allergivänligt med växter

14 maj, 2019 
AvAnna Asplund
Växter är härliga, men kan ge allergiska symtom. Här är 25 växter som de flesta allergiker tål – och smarta tips om både krukväxter och snittblommor.
Annons

Vilka växter en allergiker reagerar på är olika från person till person; det kan till exempel vara dofter, växtsaft, pollen eller mögel som ställer till det. Därför går det inte att säga att vissa växter passar alla. Men det finns många fina krukväxter och snittblommor som de flesta allergiker brukar tåla.

– Blommande växter reagerar allergiker oftare mot, men man kan i princip vara allergisk mot alla växter, så därför får man kanske prova sig fram. Det finns en hel lista på vår hemsida för den som vill ha tips på arter, berättar Jonas Binnmyr, som är samordnare för vård och forskning på Astma- och allergiförbundet.

25 fina krukväxter som de flesta allergiker tål

Bergpalm är en krukväxt som de flesta allergiker tål
Bergpalm är en trendig växt som inte brukar ge allergiska besvär. Foto: Jotun

Här är exempel på växter som är fina, populära – och i de flesta fall allergivänliga:

Ampellilja

Bergpalm

Annons

Fiolfokus

Flasklilja

Fågelbobkräken

Gullranka

Hibiskus

Höblomster

Juvelblomma

Kalanchoe (höstglöd eller våreld)

Karlbergare

Klätterkalla

Monstera

Moses stentavlor

Novemberkaktus

Paradisträd

Peperomia

Prästhavre

Rosenkalla

Rosenstänk

Rumsmalva

Sensitiva (rör-mig-ej)

Silverkalla

Svärmorstunga

Ärtor på tråd

Hela listan hittar du på Astma- och allergiförbundets hemsida.

Växter kan ge olika allergiska besvär

Växter som har en stark doft kan ge symtom vid doftöverkänslighet, astma och migrän. Pollenallergiker kan reagera på korgblommiga växter. Det finns även växter som kan ge hudbesvär, som eksem. Och flera krukväxter (till exempel fikusar) kan orsaka luftvägsproblem.

Vissa växter passar inte latexallergiker. Dessutom kan personer som är känsliga för mögel få allergisymtom av sporer i blomjord.

Duscha krukväxterna så blir de mer allergivänliga

Bra att tänka på när du vill inreda allergivänligt med växter
Monstera är en växt som inte brukar ge allergiska symtom. Foto: Anders Bergstedt för Entrance Mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Det är inte bara växterna i sig som kan ge allergiska reaktioner, utan även partiklar som fastnar på deras blad. Därför finns det fler saker att tänka på än själva valet av växt:

Annons

– Hur lätt är det att städa? Kan de vara en ”reservoar” för andra saker, som att till exempel pollen och damm? Växter som går att duscha av är lämpligare i det avseendet, Jonas Binnmyr.

Ett bra tips är att undvika ludna växter, som av naturen är mer svårstädade och inte heller brukar uppskatta att få vatten på bladen.

Så slipper du mögel i blomjorden

Det är lätt hänt att det bildas lite mögel i blomjord och det kan ge känsliga personer allergiska reaktioner. För att minska risken för det kan du lägga lecakulor överst i krukorna och vattna växten sparsamt (men utan att låta jorden torka ut helt). Byt jorden ofta men gör det stillsamt så att inte mögelsporerna virvlar upp.

Om du får symtom kan du plantera om växten i ny jord eller byta jorden mot hydrokultur (lecakulor med vatten och näring).

Välj snittblommor som passar allergiker

Doftfria rosor brulkar inet orsaka allergiska besvär
Rosor i blomsterbutiker brukar vara doftfria. Foto: Shutterstock

Om du vill dekorera allergivänligt med blommor hemma, eller köpa en bukett till någon som kan vara allergisk, finns också flera bra råd att följa.

Annons

Vad ska jag tänka på om jag vill ge blommor till en allergiker?

– Ofta blandar man ihop personer som är överkänsliga mot dofter med andra allergier. Så för att vara på den säkra sidan: Undvik blommor som doftar, och även de växter som pollinerar. Detta brukar personalen kunna i butikerna, säger Jonas Binnmyr.

På Astma- och allergiförbundets hemsida finns tips om snittblommor som inte brukar orsaka allergi (även om det, precis som med krukväxter, är individuellt). Några fina exempel är blåklockor, orkidéer utan doft, papegojblommor och doftfria rosor (som är det vanliga i blomsterbutiker).

Källa: Astma- och allergiförbundet

Läs mer:

Annons