Styrkan på doften är en smaksak. Vissa är känsliga och andra vill låta sig uppslukas av den juliga doften. Ju starkare, desto bättre.

För att underlätta i ”hyacint-djungeln” har svenska odlare utvecklat doftkoder som blommorna delas in i: svag, medel eller fyllig.

Inför julen har blomsterdekoratören Gunnar Kaj, som jobbat med dukningar till flera Nobelfestligheter, tagit fram några inspirationsidéer på hyacintarrangemang med julkänsla.

1.Miniväxthus

Miniväxthuset är komponerat av hyacint och amaryllis i en bädd av fönsterlav.

2. Miniminiväxthus

En mindre variant än miniväxthuset ovan. Hyacintblommor på en julig bädd av fönsterlav.  Spraya mossan regelbundet med vatten så håller blommorna sig fina längre.

3. Vintage

Gamla burkar, kannor och skålar kan få nytt liv som krukor. I det här exemplet syns azaleor och hyacinter som går i ton i ton tillsammans i olika planteringskärl. Här är det värt att tänka på att azaleor och hyacinter vill ha olika mycket vatten så att de hålls åtskilda även om de syns tillsammans. Azaleorna vill helst ha lite vatten varje dag medan hyacinter klarar sig med mer modesta mängder.

4. Glaskupa

Ett exempel som gör att hyacinten verkligen kommer i fokus. Samtidigt kan man ju flytta på blomman i kupan och på så vis ta adventskänslan med sig.

5. Ljust och fräscht

I den mörka årstiden behöver vi lysa upp i vinklar och vrår. I det här exemplet samsat vita hyacinter, vita amaryllisar och fönsterlav i en klassiskt vit kruka. Med levande ljus intill och en reflekterande silverbricka har mörkret drivits på flykten.

6. Exponera mera

Tvätta hyacinterna rena från jord och placera dem i glasvaser för en ny upplevelse. Här blir blomsterlökar och rötter en del av arrangemanget istället för att döljas under jord. Det är värt att notera att det bara är rötterna som vill ha vatten medan löken vill vara torr. Så lagom mycket vatten är att rekommendera.

7. Blått är flott

Blåa blommor i blåa vaser ger liv åt rummet. Utnyttja hela färgskalan från mörkblått till turkos och grönt. Klappar hjärtat för röda/rosa toner så går det lika bra.

8. Gruppera

Var för sig kan en liten hyacint bli ensam och i det närmaste osynlig. Enligt devisen ”tillsammans är vi starka” så kan man gruppera flera blommor tillsammans för effekt. Här har plantorna i olika krukor samlats på ett gemensamt fat för trevlig samvaro. Samtidigt underlättar det skötseln.

9. Naturliga detaljer

Svart och vitt med lite ”främmande inslag” som till exempel grenar från naturen piggar upp. Både amaryllis och hyacinter som placeras inne, där det ofta är lite för varmt och mörkt, har en tendens att dra iväg och bli rangliga. Genom att använda stöd, till exempel i form av just grenar, håller sig växterna på plats och välter inte så lätt.

Tycker man att sådana stöd stör kan man snitta av förväxta stänglar och istället använda blommorna som snittblommor.

Källa: Blomsterfrämjandet

Artikeln publicerades först på Allers.