Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Expertens tips vid köp av teakmöbler

08 sep, 2016 
AvLotta Hansson
Supertrendiga på 1950-talet, helt ute på 1970-talet och så högt eftertraktade igen. Fler och fler suktar efter vintagemöbler i teak.
Annons
Ett par jaktstolar (hunting chairs) med fin patina säljs i dag för 59 000 kr på www.nordlingsantik.com. Tillverkade på 1960-talet av bröderna Uno & Östen Kristiansson för Luxus.
Ett par jaktstolar (hunting chairs) med fin patina säljs i dag för 59 000 kr på www.nordlingsantik.com. Tillverkade på 1960-talet av bröderna Uno & Östen Kristiansson för Luxus.

Många som växte upp på 1950- och 1960-talen har lite svårt för tidens retromode och vurm för gamla teakmöbler. Men det är bara att inse, de tillhör undantagen. Intresset ökar nämligen hela tiden. Och inte bara i Sverige.

Anledningen är egentligen lätt att förstå. Först och främst handlar det om extremt hållbart ädelträ i kombination med ett elegant formspråk och gediget hantverk. Men också om ett slags revolt mot slit och släng. Man vill inte längre bidra till de växande sopbergen och är trött på prylar som bara håller i några år. En teakmöbel kan återanvändas gång på gång. Många är lika fina och funktionella i dag som när de tillverkades för över 50 år sedan. Skulle man mot förmodan tröttna på dem går de lätt att sälja – ofta med en rejäl vinst.

Förvaringsmöbler och sideboards är populärt. Den här är formgiven av Børge Mogensen.
Förvaringsmöbler och sideboards är populärt. Den här är formgiven av Børge Mogensen.

SKÖTSELRÅD

Teak må vara ett världens hårdaste träslag och stå pall för mycket. Men det kräver lite omvårdnad mellan varven.

Annons

● Tänk på att det är känsligt mot solljus, värme och vätska. Undvik alltid placering i starkt solljus och nära ­element.

● Ställ inga koppar eller glas ­direkt på borden, vare sig med varm eller kall dryck. Risken att det blir ringar   är stor.

● Har det ändå blivit ringar på ditt teakbord? Pröva det gamla husmorstipset att strö lite cigarettaska på en lätt fuktad duk och gnida ordentligt. Olja sedan med vanlig teakolja.

● Att putsa möbler är inte så ­vanligt i dag men vill man ha fina teakmöbler är det bäst att gno på. Putsa med teakolja, många säger att det går lika bra med olivolja (eventuellt utspädd med   ett par droppar citronsaft) i träets längdriktning och torka sedan bort överflödet med torr och mjuk trasa.

● Brickor och salladsskålar i teak ska aldrig diskas med diskmedel. De ska bara sköljas ordentligt med hett vatten och sedan torkas torra med mjuk handduk.

Finn Juhls Hövdingstol kostar ca 105 000 kr ny. Medan en äldre, tillverkad av snickar­­mästare Niels Vodder, gick på auktion för hela 265 000 dkr 2006.
Finn Juhls Hövdingstol kostar ca 105 000 kr ny. Medan en äldre, tillverkad av snickar­­mästare Niels Vodder, gick på auktion för hela 265 000 dkr 2006.

SKRÖNA

Under 1950-talet kom teaken till Skandinavien. Enligt skrönan tog teakimporten fart i samband med Koreakriget 1956 när amerikanska militärer skövlade tusentals teakträd för att komma fram med sina pansarvagnar. Träden, som var för hårda för att elda, fick ligga kvar i högar ända tills en dansk köpte upp rubbet för en ­spottstyver och skeppade hem dem till ­Danmark.

Lenni Persson driver antikfirman Sweden Antique tillsammans med sin familj.
Lenni Persson driver antikfirman Sweden Antique tillsammans med sin familj.

Vilken typ av teakmöbler är det mest sug efter i dag?

– Vi säljer mycket matbord och stolar. Skrivborden är också populära liksom sideboards. Man kan nog säga att allting i teak är ­eftertraktat.
Även småsaker som salladsskålar och brickor?

Annons

– Absolut. Speciellt teakskålar vill man ha, och bestick. De fungerar ju till allt. Teak är så tåligt. Det enda man ska tänka på är att använda en olja som inte är giftig om de behöver oljas in.
Var finns köparna?

– Överallt. Vi säljer mycket till utlandet, ­framför allt till Asien.
Är det några speciella formgivare som alla vill ha?

– Det finns fler kända danska formgivare från den här tiden än svenska. Wegner och Finn Juhl är såklart i topp när det kommer till ­efterfrågan och priser. Men allt som är i bra kvalitet är attraktivt, och det mesta från den här tiden är ju det även om det är av okänd design. Allt skandinaviskt går bra, exempelvis Troeds.
Hur vet man att saker är av god kvalitet?

– Du känner det direkt på stadigheten, ser det på formen och hur möbeln är ihopsatt. På ett bord märker du det bland annat på hur smidigt iläggsskivorna fungerar.
Vad bör man tänka på innan man köper äldre teakmöbler?

Annons

– De flesta är i faner. Så titta på ytan, den får inte vara så nerslipad att man kommit igenom faneren. Du ser det på linjerna i träet.
Fler tips?

– Kanske att man ska vara lite mer observant när man handlar på nätet. Man ser ju inte sakerna lika bra som i verkligheten och bör därför fråga lite extra: om fläckar, skador och hur och om möbeln är slipad. Be också att få se fler bilder.
Någon speciell möbel som står på din egen önskelista?

– Finn Juhls Hövding-stol skulle inte vara dumt. Men kom jag över en sådan hade jag antagligen sålt den. Det är ju det som är mitt jobb.

Annons