Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Förnya uteplatsen utan renovering – 5 tips

14 maj, 2020 
AvNanna von Knorring
Är uteplatsen eller balkongen i behov att ett lyft? Det behöver inte alltid innebära en dyr renovering. Vi tipsar om hur du kan förnya med enkla medel!
Annons

Nya möbler, komplicerade tillbyggnader, nya golv och dyra planer? Du måste inte renovera uteplatsen bara för att den känns lite sliten eller tråkig vid en första anblick.

Förläng livslängden på din uteplats med stylingknep och rätt inredning. Många av knepen går dessutom att applicera på balkongen som är i behov av lite kärlek.

Här följer fem tips som uppdaterar din uteplats, utan större renoveringsbehov:

1. Uppdatera med textilier

Är golvet slitet, men i övrigt funktionsdugligt? Täck över sliten färg eller fläckar med utemattor. De ramar in, ger en mjuk känsla och är sköna under fötterna hela sommaren. Dessutom behöver du inte ta in dem vid regn så länge du väljer en vädertålig variant.

En utematta förnyar uteplatsen
En matta på uteplatsen kan göra stor skillnad för intrycket. Foto: Skargaarden

2. Skapa variation i inredningen

Ibland är det placeringen av inredningen som är boven bakom att uteplatsen känns platt och tråkig, snarare än att det är fel på utrymmet. Prova möblera om för att skapa bättre flöden och skapa variation genom att använda olika färger och texturer. Glöm inte heller bort att även inreda på höjden, det kan liva upp intrycket.

Annons
Uteplats med inredning från Ikea
Glöm inte att inreda på höjden även på uteplatsen! Foto: Ikea

3. Addera mer grönt

Krukor och växter kan täcka fläckar och tråkiga ytor. Blanda stora och små krukor, låt en klätterväxt ta över en vägg och skapa en oas av grönska på uteplatsen för att ge den ett lyft i sommar.

tips på hur man inreder med växter på uteplatsen
Låt klätterväxterna ta över en vägg på uteplatsen. Foto: Ikea

4. Uppdatera utemöblerna

Slitna utemöbler kan få nytt liv genom att tvättas av, slipas eller målas om. Ta hand om det du har istället för att köpa nytt och få ett belönande sommarprojekt att pyssla med. Läs på om materialet innan du sätter igång för att hitta den metod som passar bäst. Nya sittkuddar kan också vara det som ger utemöblerna den efterlängtade uppgraderingen.

Annons
Uteplats från rusta 2020
Uppdatera helhetsintrycket genom att klä utemöblerna med nya sittdynor. Foto: Rusta

5. Inred för skugga

Drömmer du om en pergola eller ett uterum, men är inte riktigt redo för ett större byggprojekt? Skapa skugga och skydd på uteplatsen med enkla medel istället.

Spänn upp ett solsegel för att få skydd från solens strålar. Ett parasoll, en skärm- eller vikvägg alternativt en spaljé med klätterväxter kan också skydda från solen samt från insyn och vindpustar. Ett stort, skirt myggnät som hängs ovanför soffan ger ro från myggor sent in på sommarkvällen.

Annons
Klassiskt snyggt parasoll från Skagerak
Inred med ett parasoll för att skapa skugga på uteplatsen. Foto: Skagerak

Läs mer:

Annons