Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Förvaringsexpertens 6 bästa tips för att få ordning i köket

15 aug, 2017 
AvAlva Fierro
få ordning i köket
Drömköket ska vara snyggt, kännas rymligt och samtidigt vara praktiskt. Går det ihop? Vi tog ett snack med Förvaringsdrottningen Paulina Draganja som delade med sig av sina bästa tips.
Annons

Oavsett om köket är stort eller litet behövs det alltid smart förvaring. Det vet Paulina Draganja, mer känd som Förvaringsdrottningen samt författare till boken ”Förvara smart, organisera ditt hem”.

Organisera i köket – här är 6 experttips!

1. Undvik maratonstädningar        

Det räcker med att rensa upp i kökskåpen och luckorna ungefär en gång per år. Man behöver inte ta allt på en gång utan kan dela upp det i mindre områden såsom kyl, frys, torrvaror, besticklåda, kryddhylla, tallrikar och bestick, kökredskap och övriga kärl. På min blogg lägger jag upp ett uppdrag per vecka där jag kontinuerligt går igenom och organiserar utvalda delar av hemmet.

2. Märk upp

De bästa hjälpmedlen för att organisera köket är mindre behållare att dela av lådor med och gruppera på hyllor, hyllinsatser och en märkmaskin att märka upp med.

3. Tänk praktiskt

När du placerar ut glas, tallrikar, och köksredskap tänk på att det man oftast använder ska vara mest lättillgängligt. Finporslinet kan därför stå längre bak, längre ner eller högre upp – om du inte använder det dagligen vill säga.

Annons

4. Skapa extraförvaring

Har du ont om plats fundera över vad som är viktigast att källsortera. Allt behöver dessutom inte källsorteras i köket. Papper kan förvaras någon annanstans. Likaså kartonger om du inte återvinner mejeri- och juiceförpackningar. Ett sätt att skapa mer plats åt återvinning är att skaffa en pedalhink där du kan kasta soporna, så frigör du plats till återvinning under diskhon.

5. Kategorisera

Gruppera ihop det som hör ihop så hittar du lättare och minskar matsvinnet då du inte köper dubbelt. Lägg sedan in de olika grupperna i behållare. Det kan vara plastbehållare eller trälådor. I lådor kommer detta att ge en bättre överblick över de olika matvarorna. På hyllor kommer det även att underlätta för dig att komma åt saker som står längre in på hyllan när du tar ner lådan för att titta in i den.

6. Frigör utrymme

Rensa bort saker som du inte använder och ifrågasätt vad som verkligen behöver förvaras i köket. Flera köksredskap av samma sort tar ofta onödigt mycket utrymme.

Läs även

Artikeln publicerades först på Residence.

Annons