Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Från 1950 till 2021: Nu kan du titta i alla Ikeakatalogerna online

26 aug, 2020 
Ikea kataloger
Hur såg Ikeakatalogen ut det året du föddes? Det är en fråga du inte behöver fundera över längre, för nu kan du ta reda på det själv – alla Ikeakataloger finns numera tillgängliga online.
Annons

Alla Ikeakataloger från den allra första som kom 1950 tills den som kom i brevlådorna för 2021 finns utlagda och går att läsa på Ikea Museets hemsida. Och vilken blädderfest det är!
Först förundras vi över det faktum att man i den första katalogen inte enbart fokuserade på inredning utan man sålde även väskor, nylonstrumpor och klockarmband – bland annat. På omslaget detta år står det att läsa att Ikéa-nytt nyckeln till goda inköp. Och i den andan har det fortsatt, man fokuserade så småningom enbart på möbler och inredningsdetaljer ”Önskebo till önskepris” som man skrev på katalogen 1960. Två år senare slopade man accenten över e:et och blev det möbelvaruhus som vi känner i dag.

Vi har gått igenom alla kataloger och har här valt våra favoriter.

Första Ikeakatalogen 1950

”Varsågod här är den!”
Och så här såg den ut på insidan ett par omslag innan man kom till själva möbelsidorna, axelväskorna som står sig år från år:

Annons

Men man kunde också beställa hem stickfåtöljen Emma för 41 kronor och kika lite närmare på Ikeas bord som enligt katalogen ”äro ELEGANTA, PRAKTISKA och PRISBILLIGA”.

1959

Önskemöblerna 1959 var bland annat sittgrupper och företaget skrev själv att man hade ”nya, vettiga inredningsartiklar som ger stora möjligheter till trivsam och personlig utformning av Ert hem”.

Annons

1961

Katalogen som kom 1961 är den första med ett möblerat rum på omslaget. I förgrunden ser vi sittgruppen Rex i grönt och fåtöljen Ven i terrakotta, skåpserien Varié och slutligen matbordet Santos med stolarna Troja.

1973

Sitt-ligg-och-vilmöbeln Tajt som placerades rakt på golvet lanserades så att folk skulle kunna ”umgås i en lättsam, okonventionell och statusfri miljö”. Det rörliga sittstödet gjorde att man kunde anpassa längden på soffan, om man vill ha den som sitt- eller liggmöbel. Praktiskt till alla sorters samkväm!

Annons

1976

Detta år ståtar en furudröm på omslaget. Möblemanget med de svarvade benen ger rysningar hos många av dem som var med redan då. Men 1976 var furu på detta sätt både nytt och vackert. Ryggen på furusoffan Lindos var ”synd att gömma den mot en vägg”, så därav den luftiga placeringen till synes mitt i rummet.

1986

Detta år har mörkret lagt sig och allt ljus riktas på soffan Henriksberg som är klätt i ett tidstypiskt mischmasch-grafiskt mönster i flera kulörer. Detta år pratar man mycket om kvalitet, arbetet med ”Rätt kvalitet” inledde Ikea 1982 och soffan Henriksberg beskrivs vara ett resultat av detta arbete.

Annons

1996

Första katalogen med en säng på omslaget och man skriver att ”sovrummen på Ikea har inget med drömmar att göra”.

Annons

2002

Full fart i folkhemmet! Och vd:n undrar i de inledande orden vem som egentligen är minimalistister, för till skillnad från inredningsreportagen så är det ju fullt av prylar i ett vanligt hem.
I denna årgång pratas det mycket om att man ska ha plats för familjen och att man ska välja familjen först, bord sedan.

”Ibland är man 14 bullriga personer till frukost. Ibland är det helt tyst. Ibland äter man på golvet. Och nästan alltid är köket universums mittpunkt.”

Annons

2008

”Hemma är världens viktigaste plats” – något som aldrig har känts mer rätt än nu år 2020. På ett uppslag utmanar man kunderna och tycker att vi ska våga mer och visar upp det senaste i mönsterväg för metervaran. Stora mönster och mycket basfärger som grönt, gult och blått.

2016

För fyra år sedan uppmanade möbelvaruhuset oss att ”Ta vara på ögonblicken” med ett fotografi på ett kök. Fokus i katalogen ligger på tiden vi lägger i köket, på maten och vid matbordet tillsammans. Och kunderna får tipset om att duka frukostbordet kvällen innan för att få mer tid att njuta av morgonen tillsammans.

Annons

2021

Mer om den senaste utgåvan av Ikeakatalogen hittar du här. Har du tid över rekommenderar vi ett besök på museets katalogsida. Har du väl gått in där kommer du garanterat att fastna en stund!

LÄS MER:

Annons