Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ge sovrummet ett lyft på fem minuter – 7 inredningstips

05 jul, 2019 
AvAnna Asplund
Små förändringar kan göra stor skillnad i ett sovrum. Förnya inredningen med 7 trendiga och tidlösa tips som inte tar mer än fem minuter var.
Annons

Det finns många enkla sätt att uppdatera sovrummet. Här är sju inredningsknep som är trendiga, tidlösa och supersnabba. Till flera av tipsen behöver du inte ens några saker, medan andra går att lösa med inredning som du redan har hemma.

1. Ställ en sittbänk vid sängens fotända

En sittbänk kan ge sovrummet en tidlös hotellkänsla.
En sittbänk kan ge sovrummet en tidlös hotellkänsla. Foto: HM home

Har du en bänk i ett annat rum hemma? Hämta den och ställ den vid sängens fotända, om du är sugen på att snabbt och enkelt skapa en lyxig hotellkänsla i ditt sovrum. Det här inredningsknepet är inte nytt, men i år ser vi det precis överallt.

Annons

Kanske längtar vi efter ett långsammare tempo hemma, och att det ska kännas naturligt att slå sig ner med en kopp te på den där bänken medan man stillsamt funderar över dagens outfit? Kanske är det bara så att alla har insett samtidigt hur snyggt det här är, tack vare Pinterest.

2. Addera en inredningsdetalj med patina

Naturmaterial och patina kan göra sovrummet mysigare.
Naturmaterial och patina kan göra sovrummet mysigare. Foto: Ellos

Om du inte redan har inrett med många naturmaterial kan det göra stor skillnad att bara ställa in en gammal stol i sovrummet. Ett annat smart sätt att genast skapa mer mys är att hänga upp något med patina på väggen.

Annons

Du har nog ingen praktisk användning för ett gammalt såll i ditt sovrum, men kör på ändå om du tycker om hur det ser ut. Det finns inga rätt eller fel så länge du känner dig hemma.

3. Häng ett favoritplagg på sovrumsväggen

Kläder kan också vara inredning.
Kläder kan också vara inredning. Styling: Linnéa H. Manaberi/Cream and navy Foto: Fredrik J Karlsson för Alvhem mäkleri & interiör

Det är trendigt att sätta upp lite vad som helst bland alla prints och tavlor på väggen. Och det kan även vara ett enkelt sätt att få mer användning för dina favoritplagg.

Gå till garderoben och plocka fram något du gillar; kanske en chockrosa klänning, en stråhatt eller en gammal jeansjacka. Upp med den på väggen och du har en ny dekoration, som du enkelt kan byta ut när du vill.

Annons

4. Gör en snabb rensning i sovrummet

Även en snabb rensning kan göra sovrummet mer rofyllt.
Även en snabb rensning kan göra sovrummet mer rofyllt. Foto: Skagerak

Fem minuter kanske inte räcker för att städa hela rummet, men man kan hinna rensa bort oväntat mycket stök på en kort stund. Och tidsbegränsningen kan göra att du inte tänker efter för mycket, utan går på känsla och plockar bort saker som du kanske inte har tänkt på att du skulle trivas bättre utan i ett rum som är till för vila.

När du har tagit en vända på fem minuter kan du kika på resultatet och kanske göra om samma sak igen.

Annons

6. Skapa en läshörna i sovrummet

Ställ en bekväm stol i ett hörn och vips har du en läshörna.
Ställ en bekväm stol i ett hörn och vips har du en läshörna. Foto: Skagerak

En bekväm stol, några böcker, en golvlampa och gärna ett hörn (men det är inget måste). Det är allt du behöver för att inreda en en mysig läshörna i ditt sovrum på fem minuter. Förutom att skapa en hemtrevlig känsla kan läshörnan bidra till att vi tar oss tid att varva ner lite oftare.

Det är mysigt att kunna läsa i dagsljus, så ett bra tips är att ställa stolen bredvid ett fönster. Rama gärna in hörnan genom att lägga en liten matta på golvet och sätta upp ett print på väggen bakom stolen.

Annons

7. Flytta sängen

Testa att flytta sängen.
Testa att flytta sängen. Foto: Hay

Det är lätt att ta sängens placering i ett sovrum för given; man vill känna sig trygg och därför är det mest naturligt att ställa den i ett hörn med uppsikt över dörren. Men var vi trivs bäst att sova kan vara individuellt. Många gillar till exempel att vakna vid ett fönster, speciellt på sommaren. Prova dig fram.

Om du bäddar med mönster (till exempel trendiga ränder) kan sängen även bli ett snyggt blickfång från ett annat rum.

4. Ta bort benen från sängen

Att ställa sängen direkt på golvet kan ge sovrummet en ny känsla.
Att ställa sängen direkt på golvet kan ge sovrummet en ny känsla. Foto: Tekla fabrics

Det här mysiga inredningsknepet är trendigt av och till, men även en tidlös klassiker i lite mer bohemiska hem. Och det kan verkligen påverka känslan i rummet.

Att ställa sängen direkt på golvet gör att du får högre i tak ovanför din sovplats, men samtidigt täcks mer av golvytan. Prova och se om du gillar det, annars är det ju bara att sätta tillbaka benen.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Läs mer:

Annons