Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Glaskonst är årets hetaste loppistrend

05 jun, 2018 
AvNanna von Knorring
Ska du ge dig ut och fynda på loppisar i sommar – eller kanske sälja det du inte längre använder? Om du är ute efter något trendigt i gammal tappning ska du hålla ögonen öppna för glaskonst från 70-talet, särskilt om det är finsk design.
Annons

Sommaren är högsäsong för olika loppmarknader runtom i landet och en av sommarens loppistrender spås bli glaskonst – framförallt glas som från populära finska 70-talsformgivare. Det är Tradera som sett att intresset för glas från finska formgivare som Tapio Wirkkala och Timo Sarpaneva fått ett tydligt uppsving på deras sajt under den senaste tiden.

Särskilt populära är Iittalas Ultima Thule-serie (reklamlänk) som formgavs år 1968 av Tapio Wirkkala samt glasserien Niva och vasen Kantarelli som han även designade. Bland Timo Sarpanevas design är det ljusstakarna Festivo (reklamlänk) och glasserien Kalinka, båda populära under 70-talet, som allt fler second hand-fyndare fått upp ögonen för igen.

– Intresset för second hand har vuxit sig otroligt starkt under det senaste två åren och jag tror det finns flera förklaringar till detta. Dels är det modernt med saker som har lite patina. Vi uppskattar skönheten i en vackert sliten stol. Men jag tror också att många tänker på miljön. Man är mer öppen för att både köpa och sälja sina begagnade prylar. Då gör man något gott både för miljön och för plånboken. Återbruk är hett och rätt, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Annons

Bland de trendigaste finska glasformgivarna på Tradera just nu är, utöver Tapio Wirkkala och Timo Sarpaneva, Oiva Toikka, Alvar Aalto, Heikki Orvola, Nanny Still och Kaj Franck.

I sommar gäller det alltså att passa på och fynda designglas, plocka fram sina gamla favoriter i hemmet eller sälja designglaset som man själv inte längre har användning för.

Foto: Iittala

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

Annons