Artikeln innehåller reklamlänkar

Trots att keramik funnits sedan urminnes tider har det blivit något av en trend igen och många har fått upp ögonen för personliga, handgjorda föremål i keramik. I dag har såväl småskaliga producenter som större kedjor mycket att erbjuda när det kommer till handgjord keramik.

Tillsammans med det portugisiska familjeföretaget Vasicol har även svenska Granit nu tagit fram en limiterad kollektion med handgjord keramik.

– Det är jätteroligt att se att ett så traditionellt och genuint hantverk har fått ett sådant uppsving. Människor är på jakt efter inredning som signalerar deras unika stil, och därför blir keramiken extra populär just nu. Vi ser att Granits kunder efterfrågar unika produkter där man ser spår av handen som kontrast till mycket annat snabbt och massproducerat. Keramik har allt detta, säger Eva- Lena Degerhäll, konceptutvecklingschef på Granit.

Granit släpper limiterad kollektion med handgjord keramik

Granit släpper nu en kollektion med handgjord keramik. Foto: Granit

Idén bakom samarbetet med portugisiska Vasicol är att framhäva Granits kärnvärden såväl estetiskt, produktionsmässigt som konceptuellt i kollektionen.

– Deras formspråk och färgskala ligger nära vårt egna; rustikt, tidlöst och med enkel form. Det är också ett litet familjeägt företag grundat i början av 1900-talet som jobbar nära de äldre traditionerna, så väl när det gäller form och design som teknik och produktion. Det gillar vi, säger Eva-Lena Degerhäll.

Kollektionens uttryck är tidlöst och kan därför med fördel matchas med sådant som redan finns i hemmet och hänga med år efter år. Produkterna i keramikkollektionen består av karaffer, skålar, tallrikar och fat i terrakotta och alla produkter kommer finnas i tre färger som går under namnen Dijon, Ostron och Tryffel.

Kollektionen släpps i begränsad upplaga den 15 november online och i tre utvalda butiker i Stockholm (Kungsgatan 42), Göteborg (Vallgatan 19) och Malmö (Södergatan 3).

Se produkterna i Granits keramikkollektion här:

Karaff, 399 kronor

Karaff i terrakotta från Granits keramikkollektion

Finns att köpa här (länk till butik).

Uppläggningsfat, 499 kronor

Uppläggningsfat i keramik från Granit

Finns att köpa här (länk till butik).

Stor skål, 399 kronor

Stor grå skål i keramik från Granit

Finns att köpa här (länk till butik).

Liten skål, 119 kronor

liten skål i keramik från Granit

Finns att köpa här (länk till butik).

Stor tallrik, 199 kronor

Stor tallrik i keramik från Granits nya kollektion

Finns att köpa här (länk till butik).

Liten tallrik, 149 kronor

Liten tallrik i keramik från Granit

Finns att köpa här (länk till butik).

Se hela kollektionen här (länk till butik).

Läs mer:

Julen på Granit är här – se våra 7 favoriter

Mest läst