Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Greta Garbos våning är till salu – kika in i hennes hem

29 mar, 2017 
AvNanna von Knorring
Hon var en av Hollywoods mest hyllade skådespelare och omgärdades av mystik. Greta Garbo har fascinerat flera generationer och nu kan vi äntligen kika in i hennes våning. Har du några miljoner dollar på banken kan den dessutom bli din.
Annons

Greta Garbo, en av Hollywoods mest älskade skådespelare genom tiderna, levde sitt liv i skymundan och få var förunnade att lära känna henne. Nu, 27 år senare, får vi se hur hon bodde när hennes hem i Midtown på Manhattan i New York är till salu.

Våningen om 265 kvadratmeter har tre sovrum, tre badrum, en privat hiss och var Greta Garbos hem i nästan 40 år. Hon flyttade in 1954 och bodde där tills hon gick bort 1990, då hennes brorsdotter Gray Reisfield ärvde lägenheten. Gray Reisfield och hennes man bodde fram till 2013 i lägenheten, men nu har familjen valt att sälja den efter att den stått tom ett tag.

Våningen har utsikt över East River och enligt Greta Garbos brorsdotters son Derek Reisfield var utsikten en av orsakerna till att hon valde att bo just där, eftersom vattnet och båtarna som passerade påminde henne om Stockholm.

Priset för den fantastiska våningen? 5,95 miljoner dollar, motsvarande drygt 52,7 miljoner svenska kronor. Dessutom måste den nya ägaren betala en månatlig ”hyra” på drygt 9000 dollar – och kraven slutar inte där. Eftersom våningen ligger i den exklusiva byggnaden ”The Campanile”, som bland annat bebotts av kändisar som Rex Harrison och Ethel Barrymore, måste köparen betala hela summan på en gång.

Annons

Greta Garbos sovrum har i stort sett hållits intakt och är klätt i laxrosa siden med svenska skåpdörrar som prydnader på väggarna. Skåpdörrarna importerade hon från sitt sommarställe söder om Stockholm.

Vardagsrummet ska ha varit hennes favoritrum med sin utsikt över floden.

I gästrummet finns en matta som skådespelerskan designade själv.

Lägenheten har väggar i furu och flera inslag av grönt och rosa. En del av Greta Garbos imponerande konstsamling finns kvar, men varken konst, prydnader eller möblerna ingår i köpet av den exklusiva våningen.

En del av våningen renoverades under 90-talet och både badrum och kök är helt nya. Dessutom gjordes Greta Garbos garderob om till ett kontor.

Den exklusiva byggnaden ligger på 450 East 52nd Street.

Annons