Stearin på tyg

Lägg tyget i frysen ca 30 minuter, stearinet stelnar och kan gnuggas bort till stora delar. Det kan behövas upprepas ett par gånger då stearinet snabbt blir varmt i rumstemperatur. Skrapa bort försiktigt med en sked eller en kniv. Lägg ett kaffefilter eller hushållspapper på fläcken och stryk med strykjärnet på låg värme. Stearinet smälter och sugs upp då. Tänk på att byta ut pappret och ta nytt när det blir flottigt. Flytta sedan runt pappret och fortsätt stryka tills allt stearin är borta. Fettfläcken som blir kvar kan du ta bort med diskmedel, galltvål eller fläckborttagningsmedel.

Färgat stearin Har du fått färgat stearin på tyg, lägg det i blöt med fläckborttagningsmedel. Efter att du strukit med hushållspapper, och innan du tvättar det.

LÄS OCKSÅ: Här kollar gästerna om du har städat

Tapeter

Pilla bort så mycket stearin du kan med t ex ett kreditkort. Ta lite hushållspapper eller ett kaffefilter och tryck mot stearinet på väggen, stryk sedan med på det med ett strykjärn med låg värme. För att få bort fettfläcken kan du pudra med lite potatismjöl.

Möbler

Ta is i en påse och lägg på stearinet så att det hårdnar. Använd en smörkniv eller annat ”verktyg” av plast (kredit/medlemskort) som inte repar möbeln, och skrapa.

Ljusstakar och lyktor

Har du fått stearin på ljusstaken diska den med kokhett vatten tills stearinet smälter bort. Diska i en balja, hamnar stearin i avloppet kan det bli stopp! Är ljusstaken av metall kan du sätta den i ugnen, på låg värme. Lägg ett bakplåtspapper i botten av ugnen.

LÄS OCKSÅ: Margareta, 82, ska lära oss att dödstäda

Glasskiva

Skrapa bort det mesta med smörkniv i plast eller trä. Sätt den sedan i ugnen på låg värme med bakpapper under och låt det smälta bort.

Av: Katarina Markiewicz

Foto IBL

Läs även:

Så städar du ditt hem på bara 20 minuter

Mer läsning

Femina