Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Guide: Så väljer du rätt tapet – rum för rum

04 jul, 2019 
AvNanna von Knorring
Funderar du på att tapetsera något av rummen i hemmet? Se till att köpa en tapet som passar just ditt hem och din stil. Här är våra tips för att välja rätt tapet – rum för rum.
Annons

Varje rum i hemmet har en egen funktion och därmed även en egen stämning. I vardagsrummet umgås vi, i hallen spenderar vi sällan tid och i sovrummet vill vi komma till ro. En tapet kan komplettera inredningen och ge rummet den rätta känslan.

Går du i tapetserartankar? Fundera på vilket intryck och vilken stil det är du är ute efter i hemmet innan du sätter igång. Vad som passar i vilket rum kan variera stort och en tapet kan göra betydligt större skillnad än vad du tror.

Här guidar vi dig till hur du kan tänka när du väljer tapet – rum för rum: 

Tapet i sovrummet

Välj rätt tapet i sovrummet
Foto: Scandinavian Wallpaper

Sovrummet är rummet där vi vilar och återhämtar oss och därför bör inredningen underlätta det. Färger och mönster som är lugna och sköna för ögat är att föredra.

Annons

Svala nyanser av blått och grönt samt ljusa pasteller med en grå underton är alla bra val i sovrummet. Mönstrade tapeter som är dova i färgerna eller som går ton i ton med sovrummets övriga inredning förhindrar att intrycket blir för oroligt.

Välj rätt tapet i ditt sovrum med vår guide
Foto: Scandinavian Wallpaper

Tapet i vardagsrummet

Välj rätt tapet i vardagsrummet
Foto: Engblad & co

I vardagsrummet kan du vara modig när det kommer till tapet, särskilt om du är ute efter att förändra rummet och skapa en unik atmosfär.

Annons

Skapa wow-effekt med stora mönster eller en annorlunda färgsättning. Satsa på varma toner för ett mer ombonat rum, kombinera mörka kulörer med blanka detaljer för en lyxig känsla eller varför inte matcha ton i ton med ett diskret mönster för en tydlig röd tråd i inredningen?

Välj rätt tapet till ditt vardagsrum
Foto: Boråstapeter

Tapet i köket

Välj rätt tapet till köket
Foto: Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Precis som vardagsrummet så är köket ett rum där vi ofta umgås och då vill man gärna att det ska kännas inbjudande och hemtrevligt, något en tapet kan bidra till. I köket gäller det dock att tänka på hur tapeten går ihop med resten av kökets inredning, exempelvis om man har mycket attiraljer, mönstrade kakel eller skåpluckor i en viss kulör. Då gäller det att balansera så att intrycket inte blir för rörigt.

Annons

Dessutom måste man tänka in köksstilen i tapetvalet. Ett lantligt och ett modernt, nybyggt kök ska exempelvis ha helt olika tapeter. En tapet kan dessutom både förstärka eller tona ner köksstilen, beroende på om man vill satsa fullt ut på den eller dämpa den något.

Välj rätt tapet till ditt kök
Foto: Midbec

Tapet i hallen

Välj rätt tapet till just din hall med vår guide
Foto: Fredric Boukari Styling: Åsa Copparstad för Historiska Hem/mäklare: Marie Holmerson

Det är när vi stiger innanför dörren som vi får vårt första intryck av ett hem. Ett enkelt knep för att skapa en inspirerande hall är att satsa på en tapet som fungerar som blickfångare.

Annons

Eftersom vi inte spenderar särskilt mycket tid i hallen är det ett bra ställa att våga sig på tapet och vänja sig vid mönster om man tidigare inte vågat prova på det. Här passar dessutom precis allt i tapetväg – stort som smått i mönster och både sobert och grant vad gäller färgval.

Välj rätt tapet till hallen
Foto: Boråstapeter

Tapet i badrummet

Guide: Välj rätt tapet till badrummet
Foto: Wallpaperie

Badrummet är i likhet med hallen ett rum som lätt kan bli lite tråkigt när fokus enbart läggs på det praktiska. En tapet piggar upp, gör rummet snäppet hemtrevligare och till en naturlig del av resten av hemmets inredning.

Annons

Tips! Tänk på att tapeten du väljer till badrummet ska tåla fukt, oavsett om den är i direktkontakt med våtytor eller inte.

Välj rätt tapet till badrummet
Foto: Sandberg Wallpaper

Tapet i barnrummet

Välj rätt tapet till barnrummet
Foto: Tove Mattson/Midbec

Barnrummet är rummet där den lekfulla tapeten passar allra bäst. Det kan vara bekanta figurer från favoritsagan, söta djur eller barnsliga former och färger.

Annons

Satsa på en lekfull tapet som inte är för barnslig om du vill slippa tapetsera om på flera år. Fina alternativ som står sig länge och som barnen kan växa upp med är tapeter i matta pasteller och i småblommiga samt naturinspirerade mönster.

Välj rätt tapet till barnrummet - här i fint småblommigt
Foto: Boråstapeter

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons