1. Älskade ­Medelhav

Trender Femina Medelhav Atelier Vime

Atelier Vime säljer vintageprylar i den stil som är så förhärskande i Medelhavsländerna – det rustika, charmiga, nötta och robusta.

I tider som dessa, då resorna är få, drömmer vi oss till varmare breddgrader genom vår inredning. Inom modet har Jacquemus lyft in Provence som en stor inspirationskälla och nu smyger sig Medelhavsinfluenser in i inredningarna. Den stora trendfärgen gul för tankarna till solen (och 90-talet!).

Trender Femina Medelhav keramik

Duka som till lunch på Rivieran. Keramiken kommer från Piccola Home.

Vi inreder med Medelhavstendenser med retrokänsla, som färgglatt vintageporslin (gärna upphängt på väggen), runda, organiska former och konst inspirerad av Matisse. Målad keramik, skulpturer samt material med grövre ytor för tankarna till evig sommar och inspirerande platser som Capri, Nice eller varför inte Positano?

2. Ta i trä

Trender Femina trä Dinesen

Dinesen är ett danskt varumärke, känt för sin höga kvalitet. Här syns linjära, stilrena möbler i trä. Ett material vi mår så bra av.

Nu vill alla inreda i trä. Allra helst i nordiska, ljusa träslag, men även klassisk furu har ökat i popularitet. Vi ser också ljusa träslag betsade i mörkare ton i stället för mörkare ädelträ, och på auktionerna lockas många av trämöbler som påminner om rötter eller vrilar. Träet tar sig in i hemmets alla rum och klär både väggar, golv, våra möbler och de senaste it-detaljerna.

Trender Femina trä FDB Møbler

Trä, trä och trä på möbler och golv när FDB Møbler får välja, liksom vi.

Ett nytt forskningsprojekt har dessutom kommit fram till att trä i inredningar är bra för vårt välbefinnande. Dels bidrar trä till en bättre inomhusluft och forskare har även kunnat se att det taktila i träet tilltalar oss människor. Som svar på det ökade intresset för trä har det även kommit ut flera böcker som guidar till hur man själv kan bygga och tälja inredning av trä.

3. Skandinaviskt 2.0

Trender Femina Grand relations

Grand Relations showroom i Stockholm är ett ypperligt exempel på den skandinaviska stilen med trä, ljusa naturmaterial och sköna former.

Vi kommer alla ihåg den helvita, minimalistiska stilen som dominerade i början av 2010-talet och som slog igenom stort utomlands som ”den skandinaviska stilen”. Då skulle allt gå i vitt – från golv och väggar till möbler och inredningsdetaljer. Den nya varianten av den ”ljusa och fräscha” stilen ger utrymme för fler nyanser. Nu spänner den från naturvitt och sandbeige till både brunt och greige.

Trender Femina keramik Ingrid Unsöld Omaka beer

Mikrobryggeriet Omaka Beer har en ny restaurang på Östermalm i Stockholm. Och maten serveras på fat och skålar från keramikformgivaren Ingrid Unsöld, taktilt och vackert.

Det finns även plats för några mindre, mörkare kontraster och ljusa naturmaterial som trä och travertin som seglat upp som favoriter igen, tillsammans med organiska former som bryter av det minimalistiska. Den nya skandinaviska stilen är dessutom en enkel bas att bygga vidare på med personliga val!

4. Mjukt i teddy

Trender Femina Teddy Melimeli

Fåtöljen Vivi i teddymaterial, från Melimeli.

Det mjuka, fluffiga teddymaterialet är säsongens stora trendmaterial. Som en reaktion på den oroliga samtiden längtar vi nu efter mjuka ytor som påminner om moln och att känna oss trygga och omfamnade.

Trender Femina teddy by Lassen

By Lassen lanserar Flemming Lassens fina fåtölj Ingeborg från 1940 igen. Ett fint exempel på den taktila teddy-trenden.

Det är mysigt och ombonat, som en stor kram i inredningsform, samtidigt som det blir ett taktilt och aningen lekfullt inslag i hemmet. I år syns teddymaterialet på allt från fåtöljer och prydnadskuddar till våra skönaste mysplagg.

5. Vacker allmoge

Trender Femina allmoge Carl Larsson-gården

Karin Larsson ligger bakom både färger och de flesta möblerna på Sundborn. Här är matsalen.

En pandemi som fått oss att inreda som aldrig tidigare och blicka bakåt i något slags förhoppning om att det månne var bättre förr? Som på 1800-talet med väggbonader, moraklockor, kistor och målade skåp. Vi inspireras av Skansen och Carl Larssons hem i Sundborn.

Trender Femina allmoge skåp Design house Stockholm

Skåpet Air från Design House Stockholm färgsatt i allmogerött efter ett samarbete med Carl Larsson-gården.

Allmogen bjuder på mustiga färger och gärna extra allt av textilier som manglade lakan med brodyr och trasmattor, rejäla bruksföremål, deg i spilkum och välfyllda tallrikshyllor. Inte undra på att allmogen kommit för att stanna och att dess inredning skänker oss tröst.

Läs mer här:

Här är inredningen som får dig att må bättre under mörka veckor! 18 härliga köptips

Feminas bloggare Cecilia Blankens öppnar sin magiska 60-talsvilla – häng med in!

Kolla in Ikeas fort-hacks: Så enkelt bygger du mysiga kojor av dina möbler