Den må se ut som en helt vanlig, vit pelargon, men Kronprinsesse Mary har det där lilla extra som gör att den i år har fått den ärofyllda titeln Årets pelargon.

Det är branschorganisationen Blomsterfrämjandet som samordnar den årliga pelargontävlingen.

Läs även De 10 finaste pelargonerna genom tiderna

Så här motiverar juryn valet av Kronprinsesse Mary som årets pelargon:

”Med små härligt fyllda rosetter

samlas blommorna i härliga buketter

Lyskraften är stor, var du den än sätter

Årets utvalda sprungen ur gruppen Rosenknopp

Sorten är unik, när var blomma slår ut i topp

Skirt flödar de välfyllda vita blommorna noblessa

– 2017 njuter du av en blommande prinsessa.”

I ett pressmeddelande skriver Blomsterfrämjandet så här om Kronprinsesse Mary:

”Årets pelargon 2017 är en rosenknoppspelargon som är både romantisk och modern på samma gång. Den är bedårande söt med ett nätt växtsätt, ljust bladverk och crèmevita blommor på ranka stjälkar. Sorten är skir och gracil men med livskraft och personlighet. Sorten passar fint in i både äldre och modernare miljöer och den mjukt vita nyansen fungerar utmärkt oavsett omgivande färgsättning”.

Läs även Allt du behöver veta om att ta sticklingar på olika växter

Rosenknoppspelargoner är en unik sort bland pelargonerna och blommorna har fått sitt namn tack vare sina blommor som liknar rosenknoppar.

Kronprinsesse Mary togs fram under 1800-talet, men har de senaste årtiondena försvunnit från de odlade pelargonerna. Den hade kanske förblivit bortglömd, om inte ett tradgårdsmästeri för några år sedan återupptäckte den, skriver Blomsterfrämjandet i sitt pressmeddelande. Pelargonens namn är en hyllning till den danska kronprinsessan Mary.

Kronprinsesse Mary trivs, precis som alla andra pelargoner, bäst i solljus. Plantera dem i en porös och näringsberikad jord i en rejäl kruka. På så sätt behöver du inte vattna lika ofta, tipsar Blomsterfrämjandet. Under vår och sommar mår pelargonen bäst av att få en slurk näringslösning varje gång den får vatten.

På vintern ska Kronprinsesse Mary stå ljust och svalt. En glasveranda, ett orangeri, garage eller inglasat uterum passar utmärkt för ändamålet.

Juryn för Årets pelargon bestod i år av Lotta Ahlvar, trendanalytiker och VD Handarbetets vänner, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 35 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet och Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård.

Läs även 3 trendiga sätt att odla på under 2017