Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är årets "torp" i Sommar med Ernst – se bilderna!

24 apr, 2018 
AvHelena Sjögren
I "Sommar med Ernst" 2018 kommer Ernst Kirchsteiger ta sig an Kånsta kvarn, avslöjade Nerikes Allehanda nyligen. Nu kan du ta dig en första tjuvkik på Ernst nya sommarprojekt!
Annons

Tidigare somrar har Ernst Kirchsteiger renoverat allt från hus och torp till orangerier.

I fjol var det ett litet hus, bara fem meter från Hjälmarens södra strand i Åsbyviken utanför Örebro, som spelade huvudrollen i TV4-programmet.

– Jag är så fylld av inspiration. För den här kåken här bakom, den har förfört mig totalt. Jag ger järnet, sa Ernst Kirchsteiger själv om sommaridyllen i ett klipp på sin Facebook-sida.

Nu är det klart vilket projekt Ernst Kirchsteiger tar sig an sommaren 2018. Nerikes Allehanda kunde nyligen avslöja att Kånsta kvarn i Hallsbergs kommun blir årets inspelningsplats.

– Från kommunen är vi jätteglada att ha fått till detta samarbete. Det ska bli kul att göra ”Sommar med Ernst” i vår kvarn, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Andersson (S) till tidningen.

Ernst Kirchsteiger programledare för TV4-programmet
Bild: IBL BIldbyrå

Ta en första titt på kvarnen i ”Sommar med Ernst” 2018:

Kånsta kvarn där
Kånsta kvarn ligger ungefär två och en halv kilometer öster om byn Sköllersta. Bild: Peter Ström, Länsstyrelsen
Kånsta kvarn där
Kvarnen var en så kallad så kallad kombinationskvarn som kunde drivas både med vatten och vind. Bild: Peter Ström, Länsstyrelsen
Kånsta kvarn där
Den övre delen av kvarnen är en typisk hättkvarn och liknar väderkvarnarna i Skåne och södra Halland. Bild: Peter Ström, Länsstyrelsen
Kånsta kvarn där
Den nedre delen av byggnaden är en röd timmerbyggnad med vita knutar och tätspröjsade fönster. Den övre är klädd i rödtjärad träspån. Bild: Peter Ström, Länsstyrelsen

Kånsta kvarn

Kånsta kvarn byggdes 1858 intill den uppdämda Kånstabäcken.

Annons

Kvarnen användes till en början som vattenkvarn, men blev under senare delen av 1800-talet en så kallad kombinationskvarn och användes även med hjälp av vindkraft.

På 1920-talet satte det in en elmotor och kvarnen var sedan i drift fram till 1939.

Kånsta kvarn är, vad man vet, den enda kombinationskvarnen i sitt slag som finns bevarad i hela landet.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons