Smålands äldsta lampbutik Växjö Elektriska har slagit upp portarna på Tegnérgatan 18 i Stockholm. Här samsas inredningsdetaljer från ledande varumärken så som Louis Poulsen, Flos, Belid, Moooi, Gubi, Muuto och Örsjö.

Vi bad Johannes Nilsson som ansvarar för butiken – och som tillhör tredje generationen i familjeföretaget – att lista sina höstfavoriter.

1. Streck

En elegant lampserie med vackra detaljer från småländska Örsjö. Finns i bord-, golv– och väggmodell och i flera färger och passar i hemmets alla rum.

Formgivare: Joel Karlsson
Varumärke: Örsjö

2. PH 5 Mini

I Poul Henningsens anda lanserar Louis Poulsen nu PH 5 Mini, den klassiska taklampan, i ny storlek. Hur söt som helstt! Och i ljuvliga färger. Överskärmen mäter 30 centimeter i diameter. Häng den i ett fönster eller låt flera samspela över ett bord.

PH 5 Mini finns i butik från oktober 2017.

Formgivare: Poul Henningsen
Varumärke: Louis Poulsen

3. Pearls

Lekfulla pendeln Pearls blir ett halssmycke till hemmet. Finns i mässing och nickel och i två storlekar. Häng den mitt i rummet eller låt den liva upp ett mörkt hörn.

Formgivare: Monika Mulder
Varumärke: Pholc

4. Perch Light Branch

En lampfamilj med elegans så det förslår. Låt dessa fåglar förgylla ditt vardagsrum eller matplats. Kommer i vilket fall som helst fånga allas uppmärksamhet.

Formgivare: Umut Yamac
Varumärke: Moooi

5. Passepartout i mässing

Ögongodis för väggen. Passepartout kan hängas både på en vägg och i ett tak. Ljuvlig i vilket fall som helst!

Formgivare: Umut Yamac
Varumärke: Andtradition

6. TR Bulb

Nyaste nytt från danska Menu. En lampa för både bord och vägg i vackra kombinationen marmor och opalglas. Mysbelysning när den är som bäst.

Formgivare: Tim Rundle
Varumärke: Menu

 7. Bestlite i Black Brass

Bestlite-lamporna har varit i produktion sedan 1930. Under andra världskriget blev Bestlite även känd som ”Churchill-lampan”, då premiärministern Winston Churchill hade just en Bestlite på sitt skrivbord. Lampan finns i flera olika modeller och färger. Nu har lampfamiljen utökats med en ny färg – Black brass.

Formgivare: Robert Dudley Best
Varumärke: Gubi

8. Mantis BS2 vägglampa

En klassiker som aldrig går ur tiden – och mer aktuell än någonsin. Lampserien Mantis designades redan 1951 av Bernard Schottlander. Formen på skärmen och de tunna metallstängerna gör lampan unik. Låt den lysa upp över ett bord eller ge ljus vid soffan.

Formgivare: Bernhard Schottlander
Varumärke: Schottlander

9. E27 i nya färger

En stilren trotjänare som gör sig lika fin solo som i grupp. Nu finns Muutos E27 i nya härliga färger – som olive och nude.

Formgivare: Mattias Ståhlbom
Varumärke: Muuto

10. Stochastic

En fantastisk armatur från italienska Luceplan. LED-modulen i lampans mitt omfamnas av vackra glaskulor i olika nivåer.

Formgivare: Daniel Rybakken
Varumärke: Luceplan

Foton: Växjö Elektriska/ Pressbilder.

Läs också:

8 trendiga lampor som tar över våra hem

Stylisten väljer: 11 favoritlampor från Flos

Guide: Så väljer du rätt belysning för hemmet – rum för rum

[socializer-facebooklikeshare]

Artikeln publicerades först på Residence.

 

Mest läst