Från Tom Dixon och Bea Åkerlund till Ilse Crawford och Piet Hein Eek. Genom åren har Ikea gjort många populära designsamarbeten med kända namn och nu fortsätter möbelföretagets storsatsning på design.

Läs även: Ikea lanserar ny kollektion som ska få oss att varva ner – se bilderna

Under Ikeas årliga event Democratic design days i Älmhult avslöjades inte mindre än sex helt nya designsamarbeten att längta efter. Nu ska Ikea skapa tillsammans med Lego, Stefan Diez, Adidas, Little Sun, Saint Heron samt Area Academy och UNYQ.

Det första designsamarbetet som avslöjades är något för alla barn och småbarnsföräldrar – nämligen en kollektion tillsammans med Lego.

– Vi vill skapa fler lekfulla upplevelser hemma för barn och föräldrar, säger Fredrika Inger, Business area manager för Children’s Ikea, om samarbetet.

Samarbetet är i ett tidigt stadie och det finns ännu inget datum för när kollektionen kommer finnas i butik.

Läs även: Ikeas sommarkollektion är här – se de härliga bilderna!

Ikea ska även samarbeta med Area Academy som är ett företag som jobbar inom pedagogiska strukturer för e-sport. Designsamarbetet kommer att gå ut på att skapa personaliserade ergonomiska stolar för e-sport. Även företaget UNYQ, ett företag som arbetar med 3D-printing av bland annat proteser, ingår i samarbetet.

Det tredje designsamarbetet går ut på att skapa framtidens kontor och är tillsammans med Stefan Diez, grundare av Diez office. Stefan Diez har tidigare bland annat designat New Order-hyllan för danska Hay.

– Vi försöker hitta något vi saknar när vi bygger nya kontor. Något mellan arkitektur och möbler, säger Marcus Engman, Ikeas designchef, om samarbetet på presskonferensen i Älmhult.

Det fjärde samarbetet är tillsammans med ingen mindre än Adidas. Ikea och Adidas kommer att samarbeta för att göra det lättare för människor att få in träning i vardagen och träna i hemmet.

– Det finns inget annat varumärke som förstår sport som Adidas. Vi vill ta idrotten in i hemmet, eftersom det finns ett stort behov för det, säger Marcus Engman.

Läs även: 14 snygga budgetmöbler för uteplatsen

Samarbetet, som är i startgroparna, kommer inte bara att stanna vid träning utan kommer ha ett hollistiskt tänk för att även få människor att sova och äta bättre.

Det femte designsamarbetet är tillsammans med Little Sun och Olafur Eliasson, grundare av företaget samt känd konstnär. Little Sun jobbar för att ge alla tillgång till hållbar solenergi. Samarbetet har precis börjat, men förväntas resultera i flera olika produkter med fokus på solenergi.

Det sjätte designsamarbetet är med Saint Heron, grundat av Solange Knowles (Beyoncés syster), som fokuserar på att bygga gemenskaper genom bland annat visuell konst och musik. Exakt hur designsamarbetet kommer att ta form återstår att se.

Under Democratic design days fick världen även en smygtitt på flera andra kommande kollektioner.

Förra året presenterades samarbeten med bland annat kläddesignern Virgil Abloh och Byredo-grundaren Ben Gorham. Under eventet i år visades utvalda delar av kollektionen Markerad som Virgil Abloh skapat och som kommer att bestå av möbler och detaljer för det första hemmet.

– Den är för millennials, för att göra dem intresserade av hemmet igen och för att de ska kunna göra ett statement i sitt hem, säger Marcus Engman, Ikeas designchef, om kollektionen Markerad under presskonferensen i Älmhult.

Ikea bjöd även på en uppdatering angående det spännande samarbetet med Ben Gorham som går under namnet Osynlig. Exakt hur dofterna som tagits fram kommer att ta form är dock fortfarande hemligt och kollektionen lanseras först år 2020.

Foto: IBL, Ikea/press

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Läs även: 11 anledningar till varför alla älskar Ikea

 

Mer läsning

Femina