Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Här får du mest och minst boyta för 1 miljon just nu

22 maj, 2019 
AvAnna Asplund
En miljon kan räcka till en femma i Säffle – eller 15 kvadrat i Stockholm. Det visar ny statistik. Här är kommunerna där du får mest och minst lägenhet och villa för pengarna just nu.
Annons

Maj är alltid en stor köp- och säljmånad för bostäder men Hemnet förutspår ett nytt rekord i år. Och priserna varierar rejält över landet. I Säffle kan du köpa du en femma på 354 kvadratmeter för en miljon – i centrala Stockholm bara en pyttelya på 15 kvadrat. Det visar färsk statistik från Svensk fastighetsförmedling och Svensk mäklarstatistik.

Men du behöver inte bo långt från storstäderna för att få betydligt mer yta för miljonen. Vill du till Stockholm, men är okej med att bo en timme från stan, får du i snitt tre gånger fler kvadratmeter i städer som Eskilstuna och Västerås.

Länen där du kan få mest boyta för dina pengar är Västernorrland, Värmland och Norrbotten. När det gäller kommuner ger Säffle, Fagersta och Tidaholm flest kvadrat för din miljon, medan villorna har högst kvadratmeterpriser på Lidingö och lägst i Sollefteå.

Topplista: Här får du flest lägenhetskvadrat för en miljon

1. Säffle kommun: 354 kvm.

Annons

2. Fagersta kommun: 335 kvm.

3. Tidaholm kommun: 330 kvm.

4. Karlsborg kommun: 277 kvm.

5. Åmål kommun: 211 kvm.

6. Kalix kommun 201 kvm.

7. Skara kommun: 195 kvm.

8. Tibro kommun: 183 kvm.

9. Gislaved kommun: 177 kvm.

10. Arboga kommun: 167 kvm.

Dyrast: Minst lägenhet för en miljon

Stockholm, Danderyd och Solna är kommunerna med högst kvadratsmeterspris: 68.000, 56.000 och 54.000 kronor i snitt. Av de tio dyraste kommunerna ligger bara två utanför Stockholms län: Göteborg på plats sju och Mölndal på plats nio.

Topplista: Här får du flest villakvadrat för miljonen

1. Sollefteå kommun: 198 kvm.

2. Högsby kommun: 193 kvm.

3. Kramfors kommun: 183 kvm.

4. Filipstad kommun: 176 kvm.

5. Emmaboda kommun: 170 kvm.

6. Älvsbyn kommun: 166 kvm.

7. Hultsfred kommun: 165 kvm.

8. Hälleforskommun: 164 kvm.

9. Hagfors kommun: 157 kvm.

10. Uppvidinge kommun: 145 kvm.

Dyrast: Här får du minst villayta för en miljon

Lidingö med 15 kvadratmeter för en miljon och Danderyd med 16 kvadratmeter är kommunerna med landets högsta genomsnittliga kvadratpriser för villor  just nu.

Annons

Bra läge för köparna

– Som bostadsköpare finns det just nu mycket att välja på och därmed goda möjligheter att hitta sitt drömboende. Med dagens marknad finns det dock fina möjligheter att byta upp dig i det område du redan bor och samtidigt göra en mycket bra affär. Det är viktigt att komma ihåg att vi köper och säljer på samma marknad, säger Liza Nyberg, som är vd på Svensk fastighetsförmedling.

Du kan söka på färsk statistik för hela landets bostadspriser på Svensk mäklarstatistiks hemsida.

Foto: H&M home, Skagerak och Ferm living.

Läs mer:

Annons