Populära designklassiker på auktion

Carl Malmsten toppar, precis som förra året, listan över de mest populära sökorden under 2018. På andra plats kommer uppstickaren ”1950-tal” och ”teak”, ett av de mesta kännetecknen för 50-talets inredningsstil, har klättrat rejält på topplistan.

Tom Österman, intendent på Auctionet, menar att det finns en naturlig förklaring till det ökade intresset för 50-talet;

– Svenskarna är trötta på ljust och fräscht. Nu vill vi ha det mer ombonat med varma färger och inbjudande atmosfär. 1950-talet kännetecknas av just det, tillsammans med eleganta formspråk och funktionella möbler. En teakmöbel av bra kvalitet kan dessutom återanvändas generation efter generation och är lika vacker och funktionell idag som för 60 år sedan, säger Tom Österman.

Svenskt Tenn ligger stadigt i toppen, medan förra årets trea Lisa Larsson helt trillat ur listan.

Ett annat intressant namn hittar vi på femte plats; formgivaren och konstnären Erik Höglund, ny på listan. Bland Erik Höglunds mest kända verk finns bland annat takkronor och färgglada glasföremål för Kosta Boda.

De mest populära auktionsföremålen skiljer sig något åt bland åldersgrupperna. De unga (25–35 år) söker mest efter cyklar, 35–44-åringar vill fynda skåp medan skrivbord efterfrågas bland 45–54-åringar. Mattor är det mest populära auktionsföremålet i åldrarna 55–64 år och i den äldsta ålderskategorin (65+) är det skulpturer som gäller.

Det finns även stora skillnader mellan olika delar av landet. I Blekinge söker flest efter gunghästar, Jönköpingsborna är mest intresserade av luftgevär och i Kronoberg vill man ha gitarrer. Stockholmarna söker mest efter Bruno Mathssons Jetson-fåtölj.

De mest sökta orden 2018

 1. Carl Malmsten
 2. 1950-tal
 3. Svenskt Tenn
 4. Teak
 5. Erik Höglund
 6. Skåp
 7. Fåtölj
 8. Soffa
 9. Art Deco
 10. Lars Lerin

De mest sökta orden 2017

 1. Carl Malmsten
 2. Svenskt Tenn
 3. Lisa Larson
 4. Soffa
 5. Skåp
 6. Art Deco
 7. Servis
 8. Fåtölj
 9. Skrivbord
 10. Teak

 

Källa: Auctionet, som verkat sedan 2011 och under 2018 sålt över 160 000 föremål på den svenska marknaden.

Bildkälla: TT/Svenskt Tenn

Läs också:

Fynda vintage – här är redaktionens bästa adresser

6 designklassiker att fynda second hand – som håller livet ut

Här är materialen som spås bli populära 2019