Ikeas nya sortiment går under namnet Omtänksam, ett namn som speglar tanken bakom de nya produkterna som tagits fram med hjälp av sjukgymnaster, ergonomer och forskare inom vården. Produkterna ska bidra till ett enklare och bekvämare liv genom att ge stöd och vara greppvänliga.

– Vi har tittat på livets många faser och behoven som kan uppstå när våra fysiska omständigheter förändras. Oavsett om det är tillfälligt eller permanent, vid någon tid i livet kommer vi alla att behöva lite extra stöd i vardagen, säger AnnaKlara Stenberg Gleisner, designer med fokus på ergonomi, i ett pressmeddelande.

Läs även: Den tysta revolutionen – kvinnors utbildningsnivå har passerat männens

Produkterna som lanseras inom kort är bara en första del i det nya sortimentet på Ikea och fler kommer att lanserar längre fram. Gemensamt för produkterna, utöver att de är greppvänliga och stödjande, är att den stilrena designen som utmärker Ikeas andra produkter har bibehållits.

– Produkterna i Omtänksam har ett klassiskt uttryck och kommer förhoppningsvis att hitta sin plats i många hem. Så långt som möjligt har vi använt hållbara material som kan återvinnas. Kvaliteten har varit i fokus för att garantera ett långt liv för alla produkter, säger Britt Monti, kreativ ledare på Ikea of Sweden, i ett pressmeddelande.

Läs även: Fredrik fick Parkinson – bara 33 år gammal:”Jag fick panik”

I sortimentet ingår bland annat greppvänliga bestick som passar när handen darrar, stödjande kuddar för svank och arm, tåligt porslin som inte glider och en fåtölj som är lätt att resa sig ur. Det finns även tabletter och underlägg som försetts med en yta som inte glider.

Omtänksam lanseras på Ikea den 17 november, men du kan tjuvkika på sortimentet nedan redan nu.

Greppvänliga bestick

Löstagbar svankkudde som skonar ryggen.

En nack- och armstödskudde, som avlastar arm och skuldra och som ger extra stöd när det är dags att resa sig ur soffan.

En trasa i silikon som underlättar vid trilskande burkar.

Fåtölj som är lättare att resa sig.

En avlastande stolsdyna med antiglid-material på undersidan.

Tablett med antiglidfunktion.

Porslin som har silikon på undersidan så att de står stadigt på bordet.

En fyrkantig armstödskudde som avlastar arm och skuldra och som ger extra stöd när det är dags att resa sig ur soffan.

Foto: Ikea Omtänksam

Artikeln publicerades först på Residence.

Läs även: Forskare: Vid den här åldern är du som lyckligast