Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ikea lanserar tillfälliga kollektionen Förändring – se bilderna här

28 dec, 2020 
AvLisa Nilsson
Ikeas nya och tillfälliga kollektion Förändring har som mål att bidra till bättre luft. Man valt att omvandla risstrån till förnybart råmaterial för tillverkning av Ikea-produkter.
Se bilderna på inredningsdetaljerna här.
Annons

Videon kunde inte hittas

I år kom den tråkiga nyheten att Ikea efter 70 år lägger ner den nästintill ikoniska inredningsbibeln – Ikeakatalogen. Men håll till godo, möbeljätten kommer nu med en ny kollektion med fokus på hållbarhet och förnybart material. Som dessutom ska bidra till bättre luft.

Den tillfälliga kollektionen på Ikea heter Förändring och inredningsdetaljerna produceras av risstrå. Förut har risstrån varit en restprodukt vid framtagning av ris och som sedan bränts efter skörden. Brännandet av risstrån har bidragit till luftföroreningar och höga nivåer av farlig smog i megastäder som New Delhi. För två år sedan, 2018, lanserade Ikea initiativet "Bättre luft nu" med målet att risstråna inte längre skulle brännas utan istället omvandla dem till råmaterial. Och nu får vi presenterat för oss resultatet av detta arbete – nämligen kollektionen Förändring.

Kollektionen Förändring

Designern bakom kollektionen Akanksha Deo växte själv upp i Indien och har aldrig kunnat ta ren luft för givet. Som för många andra i Indien så har tunga luftföroreningar varit en del av vardagen.

Annons

– Att formge en kollektion som bidrar till att förbättra situationen ha gett mig massor av energi. Vi ville uppmärksamma detta viktiga ämne genom Förändring kollektion, berättar Ikeas designer Akanksha Deo i ett pressmeddelande.

Kulörerna i väggmålningarna går från mörkt blått till ljust blått i för att illustrera den situation som råder med smog och luftföroreningar.

Färgerna vi kan se i kollektionen går från mörkt blå till ljust blå, något som ska illustrera den situation som råder med smog och luftföroreningar. Men färgerna ska också inge hopp om en optimistisk framtid med klar och frisk luft.

Annons

Se alla produkter i kollektionen Förändring

Förändring består av bland annat mattor, bordslöpare och taklampsskärmar men även mer dekorativa inredningsdetaljer som förvaringslådor, presentpåsar, kort och väggbilder.

Ikea skriver i sitt pressmeddelande att kollektionen är en kombination av nytt råmaterial, samtida form och traditionellt hantverk – som ska ge varje föremål ett unikt uttryck. Tillverkningen av produkterna ska även se till att skapa hållbara arbetstillfällen med bra villkor i regioner där det behövs som mest.

Handgjorda mattor av risstrån som blivit över från risskörden i norra Indien.
Annons
Kort gjorda av överblivna risstrån som annars skulle bränts upp efter risskörden.
Annons
Lampskärm av risstrån ingår i den tillfälliga kollektionen Förändring.
Robust och stabil förvaringskorg med två rejäla handtag. Genom att använda överbliven bomull från klädproduktion i den här produkten förbrukar Ikea en mindre mängd nytt råmaterial och minskar klimatpåverkan.
Annons
Handgjorda bordstabletter av risstrån.
Förvaringslådor i olika blåa nyanser.
Annons

Ikea börjar sälja kollektionen i alla sina varuhus och på Ikea.se med start fredagen den 8:e januari 2021, med undantag för varuhus som Haparanda, Sundsvall, Gävle, Örebro och Linköping.

Läs mer:

Annons