Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ikea-möbeln säljs för flera hundratusentals kronor

05 maj, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
När Ikeas fåtölj Åke från 50-talet säljs på auktion har till och med vissa värderare svårt att se skillnad på kopia och original.
Annons

Att Ikea har flera klassiker som står sig genom åren är inte någon nyhet. Flera av varuhusets gamla klassiker säljs idag på auktion och några av dem ropas ut för en rejält dyrare prislapp än de gjorde när de lanserades.

Dyrast av Ikea-möblerna som säljs på auktion är möbelgruppen ”Åke”. Åke tillverkades under 1952-1956 och innefattade soffa och fåtöljer.

– Den här soffan klubbades på Lauritz i januari för 32 200 kronor. Med provision på cirka 20% blir det cirka 36 000 kronor. Priset 1956 var 198 kronor, säger Pontus Silfverstolpe.

Men Åke-gruppen har dock ”råkats” säljas för betydligt mer än så. Designen är snarlik Muslingestolen, Clam Chair, som formgavs av den danska arkitekten och formgivaren Philip Arctander. En konsekvens av att formgivaren inte verkade ha designskyddat sin stol. Clam Chair finns fortfarande att hitta på internationella mässor och hos antikhandlare där stolen går för flera hundratusen kronor.

Originalet av Philip Arctander, via: 1stdibs.com

Men eftersom Ikeas Åke är så snarlik Arctanders design har det hänt att den har sålts för likvärdiga summor.

Annons

– Priskillnaden borde vara ca 15-25 000 kr för Åke medan Muslingestolen av Philip Arctander brukar ligga på mellan 50-250 000 kr beroende på var den säljs. Jag har tyvärr ingen bild, men jag har själv sett Åke stå på Masterpiece i London för två år sedan hos en spansk handlare och kosta 600 000 kr för ett par. Tyvärr kostar båda 100 000-tals kronor emellanåt, men när Åke gör det sker det på grund av bristande kunskap, säger Pontus Silfverstolpe, antikexpert och en av grundarna av Barnebys.

Serien Åke från Ikea.
Annons