Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ikea säljer mattor gjorda av syriska flyktingar

10 feb, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Kriget i Syrien har tvingat miljontals människor på flykt till andra länder. För många av dessa människor är jakten på jobb i det nya landet oerhört svår. Nu har Ikea anslutit för att hjälpa till.
Annons

Enligt FN har Jordanien tagit emot över 655 000 människor som flytt från Syrien. Av dessa har cirka 37 000 arbetstillstånd delats ut, främst bland män. För att även kvinnor ska komma in i arbetslivet har Ikea startat upp ett projekt som är tänkt att ge cirka 200 flyktingar, merparten kvinnor, ett jobb.

Läs även Ikea vinner designpris för sitt flyktinghus

– Situationen i Syrien är en enorm tragedi för vår tid och Jordanien har tagit ett stort ansvar genom att ta emot syriska flyktingar. Vi bestämde oss för att ta reda på hur Ikea kan hjälpa till, säger Jesper Brodin, managing director på Ikea till CNN Money.

ikea-syrien
Foto: Ikea

Tillsammans med lokala organisationer i Jordanien kommer Ikea under år 2019 börja sälja mattor och textiler gjorda av syriska flyktingar. De lokala organisationerna ska även ta hänsyn till att kvinnorna ska kunna jobba flexibla arbetstider för att även kunna ta hand om sina familjer vilket de i huvudsak arbetat med i hemlandet.

Mattorna och textilerna kommer att säljas i en begränsad upplaga främst i Jordanien men även i de länder i Mellanöstern som har frihandel med Jordanien.

Annons