Ikea lanserar kollektionen Annanstans

Den 8 mars släpper Ikea Annanstans: 20 nya handgjorda föremål designade av Martin Bergström och producerade i samarbete med hantverkare hos sociala entreprenörer i Indien, Rumänien och Thailand. Produkterna säljs i begränsad upplaga och endast i butik.

Ikea lanserar kollektionen Annanstans i samarbete med Martin Bergström

Annanstans är inredning och mode samtidigt – och nya former framtagna med traditionella metoder.  Över 1300 lokala hantverkare har arbetat med kollektionen som består av bland annat textilier, keramik, skålar och dekorationer. Det är en lansering som mixar mycket. Och tanken var aldrig att skapa en traditionell kollektion:

– Föremålen matchar och dom matchar inte, berättar formgivaren Martin Bergström – som ser relationen mellan de olika produkterna mer som en familj.

Här är Martin Bergströms nya Ikea-kollektion

Scarves som fungerar lika bra som konst på väggen
Martin Bergströms textila mönster

Vi känner igen Martin Bergströms formspråk i det starka grafiska uttrycket och scarvsen fungerar lika bra som konst på väggen. Mönstret på kuddarna är kombinerat med traditionellt indiskt handbroderi.

 

 

Martin Bergströms vas för Ikea för tankarna till havet
Martin Bergströms nya fat för Ikea

Tallrikar, skålar och vaser med ojämna kanter för tankarna till föremål som plockats upp från havet. Inför arbetet med den nya kollektionen hämtade Martin Bergström inspiration från tystnaden och avlägsna öar.

– Jag visste att Martin Bergström skulle stretcha hantverkarnas färdigheter för att skapa en riktigt kreativ samling föremål, säger Ikeas produktutvecklare Karin Gustavsson.

Handflätade korgar i bananfiber från Ikeas kollektion Annanstans

Korgarna av bananfiber är handflätade och finns i två storlekar.

Lådor med lock och grafiska mönster av Martin Bergström

Lådorna med lock har samma mönster och färgsättningar som kuddar, scarves och väskor.

En handsvarvad träsvamp i design av Martin Bergström

Influenser från naturen återkommer i kollektionen. Martin Bergström har bland annat designat figuriner i form av handsvarvade träsvampar.

Läs också:

Ellos möter våren med rosa inredningskollektion – se våra 9 favoriter

H&M Home uppdaterar sin vårkollektion med rosa och blommor

Så ser sommaren 2019 ut på Ikea – smygtitta på kollektionen här

 

 

 

 

Mer läsning

Femina