Balkongsäsongen har anlänt och det är dags att njuta fullt ut av lugna, soliga dagar. Gör sommardagarna lite härligare genom att inreda balkongen till en oas att trivas i.

Den lyxskandinaviska stilen är älskad av många tack vare dess mångsidighet. Stilen kännetecknas av mycket personlighet, men präglas ofta av svala kulörer, kontraster och trendsäkra detaljer. Har du redan satsat på stilen i hemmet? Den går även att anamma på balkongen. Inspireras av våra inredningstips och förvandla balkongen till en naturlig förlängning av hemmet.

1. Håll det naturnära

Skandinavisk balkong med bädd klädd i linne

Foto: Emily Laye Styling: Josefin Hååg för Fantastic Frank/mäklare: Linda Segerström

Naturmaterial i dova färger är utmärkande för den lyxskandinaviska stilen och ett av dess inslag som fungerar utmärkt att inreda med på balkongen. Sköna, tåliga tyger och plädar kombinerade med nordiska träslag håller sig snygga flera somrar – och känns lyxigt avslappnade.

2. Satsa på grönska

Lyxskandinavisk balkong med olivträd

Foto: Alen Cordic Styling: Nouvel Interior för Bjurfors/mäklare: Ida Almgren

Den relativt sett korta sommaren lockar många att utnyttja de soliga dagarna till max. Ett sätt att göra det är att ge sig själv några grönskande projekt på balkongen – ett självklart inslag i den lyxskandinaviska stilen.

Varför inte våga sig på något större i kombination med de små grönväxterna? Vackra medelhavsträd trivs bra i solen och det går även att njuta av dem under vinterhalvåret.

3. Välj svarta detaljer

Stilfulla svarta detaljer på balkongen i skandinavisk stil från Granit

Foto: Granit

Svärta är ett givet inslag i den lyxskandinaviska stilen och så även på balkongen. Matta, nattsvarta balkongmöbler ger ett exklusivt, modernt intryck och skapar en fin kontrast mot grönskan på balkongen. Om du vill mjuka upp kontrasterna och helhetsintrycket behöver du enbart addera kuddar och övriga textilier efter smak och behov.

4. Inred golvet

Lyxig skandinavisk balkong i Stockholm

Foto: Elin Sylwan Styling: Sofie Ganeva för Fantastic Frank/mäklare: Linda Segerström

Det räcker sällan bara med några möbler för att balkongen ska nå sin fulla potential. Få till känslan av en härlig oas genom att inreda alla balkongens ytor, även golvet.

Med en större matta, eller varför inte några mindre som stylas i lager-på-lager-stil, ramas balkongen in. Det får balkongen att kännas som en förlängning av bostaden. Tips! Tänk på att välja en matta som tål att stå utomhus för att slippa rulla in och ut den varje dag.

5. Höj mysfaktorn

Mysig stor balkong med detaljer från Granit

Foto: Granit

Den lyxskandinaviska stilen må vara elegant, men det finns även plats för myskänsla i stilen. Mönster, textilier i överflöd och sittkuddar istället för stolar bidrar till mysfaktorn på balkongen i lyxskandinavisk stil.

Dessutom behöver man inte ha en stor terrass för att uteplatsen ska kunna bli mysig. Även på den mindre balkongen går det att inreda med några stora sittkuddar istället för de klassiska balkongmöblerna.

6. Inred med compact living-tänk

Skandinavisk, lyxig compact living-balkong

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Compact living-inredning är vanligt inom den lyxskandinaviska stilen som ofta på ett smart sätt tar till vara på all yta, utan att tumma på stilen. De platsbesparande inredningsknepen är särskilt användbara på just den lilla balkongen, men går att tillämpa oavsett storlek.

Kombinera de hopvikbara möblerna med vissa fasta möbler, exempelvis en bänk som erbjuder både sittplats, avställningsyta och förvaring, för att få en flexibel, stilfull balkong.

7. Addera belysning

Mysig skandinavisk balkong med belysning

Foto: Calle Ström Styling: Caroline Andersson för BoSthlm/mäklare: Vilhelm Åman

Det är inte enbart under vinterhalvåret som vi behöver belysning på balkongen. På sommaren bidrar belysningen till ett mysigt intryck på balkongen, särskilt under kvällen när solen börjar gå ner.

Vira en ljusslinga med stora ljuskällor runt räcket och kombinera med ljuslyktor, en nättare upphängd ljusslinga eller varför inte en större lampa i taket?

Läs mer:

6 compact living-idéer för den lilla balkongen

Granit lanserar nyheter till balkong och uteplats

11 sätt att få balkongen att kännas lyxigare

Mest läst