Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Inred barnrummet med en sänghimmel – 9 tips

24 okt, 2019 
AvNanna von Knorring
Ombonat och mysigt eller stilrent och avskalat. En sänghimmel kan sätta stämningen i barnrummet oavsett stil. Vi listar nio fina idéer till barnrummet – eller varför inte till ditt eget sovrum?
Annons

Ovanför sängen, i läshörnan eller för att skapa rum i rummet. En sänghimmel passar för både barn och vuxna och är en fin detalj som gör sovrummet lite mysigare och mer stämningsfullt.

Inspireras av nio vackra barnrum som inretts med en sänghimmel i fokus:

1. Sätt färg med en sänghimmel

Barnrum med sänghimmel i blått
Foto: Anders Bergstedt Styling: Livindeco för Entrance/mäklare: Jessica Fridstedt

I det här barnrummet fulländas det ljusblå färgtemat med en sänghimmel och en matchande blå vägg och list. Färgen gör barnrummet mer lekfullt, men är fortfarande ett stilfullt val som står sig i flera år.

2. Dela av i barnrummet med en sänghimmel

Vacker inrett barnrum med ljusrosa sänghimmel och läshörna
Foto: Maria Sahlander Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Ida Almgren

Att dela rum med ett syskon är riktigt roligt, men stundvis kan det även vara jobbigt. Dela av på ett flexibelt sätt med en sänghimmel. Då kan barnen själva välja att dra för om de behöver egentid.

Annons

Dessutom blir sänghimlen en fin inredningsdetalj som fångar blicken och gör det stora rummet snäppet mer ombonat genom att skapa rum i rummet.

3. Skapa en mysig läshörna med en sänghimmel

Mysig läshörna i barnrummet med sänghimmel och kuddar
Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Anna Wählisch

En sänghimmel behöver inte nödvändigtvis användas ovanför sängen. Tillsammans med en stor sittkudde och några kuddar som ger stöd åt rygg eller arm får du en mysig läshörna i barnrummet som kommer locka till sig såväl stor som liten när det vankas sagostund.

Den ombonade hörnan blir ett blickfång i rummet och passar även för de lugnare lekarna och för vilostunden.

4. Sänghimmel längs med sängen

Barnrum med sänghimmel ovanför spjälsängen
Foto: Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Jonathan Liljegren

En sänghimmel behöver inte placeras i huvudändan av sängen, utan kan även rama in sängen längs med ena långsidan.

Annons

Stylingknepet passar både till spjälsängen och till den större barnsängen, men får en varierande effekt beroende på hur lång sängen är. Eftersom tyget inte går runt till kortsidorna på den större sängen mörklägger sänghimlen inte på samma sätt som runt spjälsängen, men den blir desto mer av ett dekorativt blickfång.

5. Gör sovrummet ombonat med en sänghimmel

Sänghimlen är en enkel detalj att addera i barnrummet om man vill göra det mer ombonat och mysigt, utan att behöva plocka upp prydnadskuddar från golvet varje dag. Tyget ramar in sängen och mjukar upp intrycket i hela rummet.

Och hur härligt är det inte att få somna under det vackert draperade tyget eller att dra det för sidorna för att blockera ljus som sipprar in genom fönstret?

6. Sänghimmel i tonårsrummet

Barnrum i grått med sänghimmel över sängen
Foto: Alen Cordic Styling: Emmahos för Bjurfors

Sänghimlen hör inte bara de små barnens rum till, utan är en inredningsdetalj som barn kan växa upp med. I tonårsrummet kan den mjuka upp i ett hörn utan att känslan är för barnslig. Välj en stilren sänghimmel i en basfärg och med ett fint fall för en tidlös inredningsdetalj som är svår att tröttna på.

Annons

7. Personlig sänghimmel med dekorationer

Barnrum med mönstrad tapet från Boråstapeter och sänghimmel
Foto: Boråstapeter

En sänghimmel passar för barn (och vuxna!) i alla åldrar. Ofta går den dessutom att personalisera genom att hänga upp saker i ringen som sitter upptill.

Häng upp detaljer inuti sänghimlen, exempelvis en lekfull mobil, en favoritprydnad eller en fin läslampa, för att göra den personlig och lite roligare för barnet.

9. Dekorera med ljusslingor

Ljusrosa sänghimmel med ljusslinga
Foto via: Istome

Ljusslingor i sänghimlar är en bestående favorit hemma hos många. De varmvita små ljuskällorna i kombination med mjuka tyger vrider upp mysfaktorn året om. Dessutom ger de en närmast magisk känsla i barnrummet och skapar något av en egen stjärnhimmel att somna under.

Läs mer:

Annons