Tips: så inreder du som på hotell

Få platser ger så mycket inredningsinspiration som finare hotell och restauranger. Det spelar i princip ingen roll vilket hotell eller vilken restaurang av högre klass man kikar på, ledorden och känslan är ofta internationell, exklusiv och hemtrevlig – fast med olika uttryck. En del av hemligheten är ofta (men inte alltid) att det är mycket av allt, vilket bidrar starkt till ”a home away from home”-känslan. Här följer fler tips för att du själv ska kunna skapa de olika stilarna!

Haymarket, Stockholm

Haymarket svit

Haymarket öppnade i det anrika PUB-huset 2016 och huserar 401 rum och de uppskattade restaurangerna Paul’s och Gretas samt baren Americain. På Haymarket är det Art déco för hela slanten. De klara, starka färgvalen för tankarna till Miami, Art décons hemstad. Art déco betyder dekorativ konst och mottot är ”more is more”. Känslan är exklusiv, men lekfull.

Haymarket rum

Stilnycklar att inspireras av från Haymarket:

Material: Guld, mässing, sammet, marmor, rotting, speglar.

Färger: Vågade kombinationer av glada pastellfärger och juveltoner som smaragd, mint, korall, rosa och guld. Man räds inte färgkrockar.

Stil och formspråk: Art décons signum är djärva optiska och geometriska mönster samt mjuka och välvda former. Tropiska inspel är en annan viktig nyckel och mycket grönska, framförallt palmer, sätter den rätta stämningen. På samma tema flörtar Art décon även lite försiktigt med kitschen, och flamingos och påfåglar finns lite här och var. Belysningen är elegant och tar för sig – exklusiva lampor i metall, gärna med bågar och klot.

Hotell Haymarket

Se mer av Haymarket här

Pigalle, Göteborg

Hotell Pigalle

Lyxiga boutiquehotellet Pigalle i Göteborg har 60 rum inredda i en dekadent stil som för tankarna till det tidiga 1900-talets syndiga Paris. Hotellet huserar även baren Amuse, en takbar och restaurangen Atelier. Kanske är det få av oss som går all in på den här svulstiga stilen hemma, men några väl valda detaljer kan boosta myset och lyxkänslan i ditt hem.

Pigalle hotell rum

Stilnycklar att inspireras av från Pigalle:

Material: Lyxiga materialval som guld och sammet. Heltäckningsmattor ger en mjuk och ombonad känsla. Möblerna är tunga och letar sig gärna in badrummet. Maffiga gardiner; tunga tyger med elegant, gärna draperad upphängning är en viktig nyckel för att få till den rätta stilen.

Färger: Färgerna är djupa och mustiga: djuprrött, skogsgrönt och marinblått. Rummen går i en enhetlig färgskala, med samma färg i olika nyanser, exempelvis på tapeter, textilier och tavlor. Det är modigt – och resultatet blir både snyggt och effektfullt.

Stil och formspråk: Väggarna pryds av tapeter som tar för sig, med stora blommor, och koloniala mönster. Mönstermixen är vågad och tavlorna hänger i en charmig blandning av olika ramar. Bröstpanel ger en gammaldags känsla och är inte så svårt att fixa som det ser ut.

Vi svenskar älskar designlampor, men däremot är vi inte så vana vid lampor med riktigt maffig fot eller att arbeta med dem i par. Stora lampor i par, inte bara på nattygsbord, utan även på sideboards ger internationell och lyxig känsla. Vi ser också många lampetter som ett fint blickfång på tomma väggar eller som ett sätt att få in en mer rumsliknande, möblerad känsla i badrummet. Lampetterna är klassiskt eleganta i metall, gärna med plisserade skärmar.

Badrum Hotell Pigalle

Se mer av Pigalle här

Steam Hotel, Västerås

Restaurang Steam Västerås

Grundarna av Hotell Pigalle i Göteborg (se ovan) öppnade 2017 det 18 våningar höga hotellet som genast blev en snackis tack vare sin stilsäkra inredning. Det gamla ångkraftverket huserar 227 rum, ett 800 kvadratmeter stort spa, två restauranger och fem barer varav en takbar med hisnande utsikt. Vissa av Steams karakteristiska element, som tegelväggar och rustika bjälkar i mörkt trä är kanske svåra att kopiera, men det finns otroligt många andra stilnycklar att inspireras av.

Steam Hotell inredning

Stilnycklar att inspireras av från Steam Hotel:

Material: Steam bjuder på flera olika miljöer, men lyckas ändå skapa en sammanhållen känsla tack vare de genomgående detaljerna. Tegel, svarta spröjsade fönster och tunga rustika trädetaljer kombinerat med lyxiga material som kristallkronor och sammet skapar perfekta stilkrockar som ger en personlig, elegant och mysig känsla.

Färger: Steam håller generellt nere på färgerna och låter alla vackra material ta plats.

Stil och formspråk: Inomhus dominerar den charmiga, industriella känslan med mycket svärta som möter amerikansk lodge med mycket trä, stora, inbjudande sittplatser och maffiga eldstäder. På terassen däremot råder en lyxig medelhavskänsla där den svarta pergolan får sällskap av rotting (som även syns i rustik variant inne) och ombonande textilier. Dämpad belysning med många ljuskällor ger mysig stämning.

Terass och pool Steam

Se mer av Steam Hotel här

Ett hem, Stockholm

Hotell Ett Hem orangeriet

Ett hem är alla influencers favorithotell – och vi förstår varför. Ett hem har bara 12 rum och flera mysigt inredda sociala ytor. Ilse Crawford, designern bakom hotellet menar att det ska kännas som att vara hemma hos en vän ”Häng i köket, ta en drink i vardagsrummet, plocka en bok i biblioteket och mys framför brasan.” Ledorden är rustikt, hemtrevligt och skandinaviskt.

Hotell Ett hem kök

Stilnycklar att inspireras av från Ett hem:

Material: Rustika naturmaterial som läder, ull, fårskinn, linne, kalksten, gjutjärn, trä och tegel ger en lågmäld, nordisk känsla.

Färger: Dova och naturnära färger som beige och bruna toner, med färgklickar i exempelvis falurött och senapsgult.

Stil och formspråk: Synar man var sak för sig är det en ganska frisk blandning av stilar, med övergripande nordiska designklassiker och influenser ifrån Carl Larsson och en gnutta rå, industriell känsla. Lantliga detaljer som pinnstolar och gammaldags kökssoffa blandas med lyxiga detaljer som sammet och kristallkronor, men allt hålls ihop på ett mycket harmoniskt sätt tack vare den enhetliga färgskalan och genuint hemtrevliga känslan.

Hotellrum Ett hem

Se mer av Ett Hem här

Miss Clara, Stockholm

Miss Clara

Bakom Miss Clara står hotellgruppen Nobis och för designen ansvarar berömda arkitekten Gert Wingårdh. Byggnaden huserade tidigare en gammal flickskola och här finns 92 rum. Stilen är strikt och sparsmakad. På bottenplan huserar restaurang och bar, även de vid namn Miss Clara.

Stilnycklar att inspireras av från Miss Clara:

Miss Clara restaurang

Material: Klassiska och hållbara materialval som trä, kakel, kalksten, skinn och ull.

Färger: Inredningen håller en enhetlig färgskala i vitt, ljust beige, brunt, mörkbetsat trä och svart.

Stil och formspråk: På Miss Clara gäller ”less is more”. Vissa detaljer, som klassiskt standardkakel och val av lampor, är en flört med den industriella stilen. Samtidigt för delar av inredningen tankarna till Bauhaus-erans enkla formspråk. Andra detaljer känns igen från den sparsmakade shakerstilen, bland annat de stilrent inbyggda hyllorna.

Miss Clara badrum

Se mer av Miss Clara här

Läs också:

Här är världens 10 mest instagramvänliga hotell

Styla hemmet som ett femstjärnigt hotell – knepen att inspireras av

 

Mest läst