Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Inredningsnostalgi – minns du dessa möbeltrender?

04 dec, 2017 
AvHenrik Högström
Bokhyllan Ivar fyller 50 år och fortsätter att uträtta sitt uppdrag i svenska hem. Samtidigt finns det flera möbler som fallit ifrån när tekniken gjort framsteg, några minns man med värme och andra, ja de minns man med ett visst obehag. Är är möblerna som ingen inreder med längre.
Annons

Nya behov kräver nya möbler, eller så är det inredningsdetaljer som kommer och går. Här har vi samlat sex stycken möbler som förmodligen stått i de allra flesta svenska hem någon gång.

1. Telefonbordet

Teknikens landvinningar och möblemanget går hand i hand. Telefonbordet var en given oas med sittplats och utrymme för katalogförvaring i ett. Har dock i likhet med tjock-tvbänken hamnat på historiens avbytarbänk. Fast visst är det något speciellt med att telefonera avskilt. Eller?

2. Ivar

Enkel, ren och rak. Bokhyllan Ivar har stått stadigt sedan den introducerades i januari 1968. Då tedde hyllan sig som en främmande fågel jämte det övriga utbudet i teak och jakaranda.

– Ivar var som möblernas jeans i förhållande till kostymhyllorna som redan visades i utställningen säger Lennart Ekmark, Ikea-inredaren som introducerade hyllan i folkhemmet..

Annons

Ivar introducerades och under namnet ”Bosse” och har även hetat ”Uffe” och ”Ingemar” genom åren.

Utbudet har breddats och uppdaterats genom åren men basen av ljust och förnyelsebart furuvirke är densamma.

3. Lavalampan

Glödhet, kall och varm igen. den psykedeliska lavalampan gör alltjämt sin plikt. Bild: IBL

Lavalampan uppfanns 1963 av engelsmannen Edward Craven-Walke.

Enligt historien fick han idén från en äggklocka han sett på en pub redan på 40-talet. En idé som han sedan arbetade vidare med. Lavalampan limmade väl med hippieerans vurm för psykedeliska mönster och blev en succé när den kom.

Sedan dess har den hunnit vara både hopplöst ute och på modet igen. Numera finns den att köpa lite varstans och det finns även anvisningar tillgängliga för hur man gör sin egen lavalampa med matolja och vatten bland annat.

Annons

4. Bidén

Bidén var ett stående inslag i badrummen från 1960- och 1970-talen. Vad den skulle användas till var inte lika klart. Tvätta fötterna var ett hett tips. Men historien bakom bidén är att den togs fram i Frankrike på 1700-talet under namnet ”bidet” för att sköta intimhygenen. Ursprungsbetydelsen av bidet är ”liten häst”.

Efter storhetstiden i mexitegelvillorna har bidén dock fört en tynande närvaro i VVS-butikerna. Det är oklart om den kommer att få någon renässans igen.

5. Skinnsoffan

Inget 80-talshem var komplett utan en mäktig skinnsoffa accentuerad av en lika mäktig golvlampa. Trots vårt bistra klimat var det även vanligt med takfläktar som vispade runt luften i rummet. Både med och utan lampor.

Italiensk design som hamnat på museum. Saccosäcken har varit en släp favorit i decennier. Bild. IBL

6. Saccosäcken

Enkel men genial skapelse av italienska designertrion Piero Gatti, Cesare Paolini och Franco Teodoro 1968. Sedan dess har drösvis med människor slappat i saccosäcken. Finns representerad på Museum of modern art (MoMA) i New York.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons