En balkong eller uteplats kan vara lika avkopplande hemma som på ett hotell. Om du vill hitta nya sätt att varva ner i sommar har vi sju fina och enkla tips:

1. Välj rätt balkongväxter för maximal avkoppling

Välj växter som passar dig och din balkong.

Välj växter som passar dig och din balkong. Foto: Skagerak

En liten köksträdgård blir ett mysigt inslag på balkongen.

En liten köksträdgård blir ett mysigt inslag på balkongen. Foto: Stylist och foto: Kristin Lagerqvist/Krickelin för Ikea/Livet hemma

Vi mår bra av att omge oss med växter och för en del av oss är pysslandet med dem också en avkoppling. För andra kan det dock bli lite stressande om växterna kräver mycket uppmärksamhet och arbete. Och växter mår bra på olika ställen; vissa vissnar på en solig söderbalkong medan andra är riktiga soldyrkare.

Vill du ha ett hav av blommor, klätterväxter som växer hejvilt eller kanske en liten köksträdgård? Fråga efter sorter som passar både din balkong och dina ambitioner.

2. Sov på balkongen när sommarhettan slår till

Testa att sova på balkongen om det är för varmt i sovrummet.

Testa att sova på balkongen om det är för varmt i sovrummet. Stylist och foto: Anna Lenskog Belfrage för Ikea/Livet hemma.

Om du har en gästsäng, till exempel en uppblåsbar variant, eller möjlighet att faktiskt bära ut sängen ibland, så kan det vara befriande att sova utomhus när det är svalare ute än inne efter heta sommardagar. Häng upp ett myggnät och komplettera med öronproppar och sovmask om du inte vill vakna lika tidigt som solen och fåglarna.

3. Köp utemöbler second hand och renovera dem

Loppisfynda utemöbler och ge dem nytt liv på balkongen.

Loppisfynda utemöbler och ge dem nytt liv på balkongen. Foto: Skagerak

Om du tycker att det är avkopplande att göra något med händerna är ett tips att spana efter utemöbler med lite renoveringsbehov på sommarens loppisar och auktioner. Och fixa till dem ute på balkongen. Förutom att DIY kan vara avstressande så kan det kännas skönt att göra ett mer hållbart val genom att köpa second hand.

4. Sno stilen från en uteservering

En enkel dukning som för tankarna till en restaurang kan vara ett sätt att känna sig extra ledig.

En enkel dukning som för tankarna till en restaurang kan vara ett sätt att känna sig extra ledig. Stylist och foto: Anna Lenskog Belfrage för Ikea/Livet hemma

Duka för att äta ute – i dubbel bemärkelse: En linneduk, tygservetter och en enkel blomma i en liten vas (eller ett glas), tillsammans med enkelt vitt porslin. Svårare än så behöver det inte vara att få till lite av en restaurangkänsla på balkongen. Och det kan bidra till semesterkänslan även en vardagskväll på sommaren.

5. Använd balkongen som ateljé på sommaren

Koppla av på balkongen genom att göra den till ateljé.

Det finns många sätt att använda en balkong för att koppla av. Varför inte som ateljé? Foto: Granit

Att fixa till gamla balkongmöbler är förstås inte det enda DIY-projektet som kan passa på en balkong. Många drömmer om att låta sin kreativitet ta mer plats hemma, men det kan vara klurigt att få plats med det. Men kanske har du ett extra ”rum” utomhus? Om utrymmet finns (och vädret tillåter det) kan du använda balkongen som ateljé hela sommaren.

6. Gör balkongen till en skärmfri zon

Inred en mysig läshörna på balkongen.

Koppla av med en bok och utan mobilen, genom att inreda en mysig läshörna på balkongen. Foto: Skagerak

Att dra ner lite på skrollandet hemma i sommar kan vara avkopplande. Och kanske kan balkongen vara skärmfri, om inte alltid så på deltid? Inred en mysig läshörna ute och låt mobilen och paddan vänta inomhus medan du läser din bok.

7. Bjud på fest på balkonggolvet

Inred med dynor och en mysig matta på balkonggolvet för att få plats mer fler – och en mer avslappnad känsla.

Inred med dynor och en mysig matta på balkonggolvet för att få plats mer fler – och en mer avslappnad känsla. Foto: Granit

Ett sätt att få plats med fler på balkongen kan vara att skippa utemöblerna, i alla fall för en kväll. Inred i en bohemisk, stil med lager på lager av dynor på golvet. Gärna på en fin vintagematta. Ljusslingor och levande ljus i (stadiga) ljushållare fixar mysbelysningen.

Och unna dig att inte tassa runt och städa hela kvällen – så kan både du och gästerna koppla av (ännu) mer.

Läs mer:

Bästa blommorna och växterna för en skuggig balkong

Blommor och växter som trivs på en solig söderbalkong

8 recept på fruktiga bål till varma sommarkvällar

Mest läst