Sedan förra hösten har Sandberg wallpaper producerat tapeter av Joys vackra mönster i kollektionen Signatur, som präglas av det ljuvt drömska i en svensk sommaräng, exotisk naturpoesi, urban grafisk rytm och lekfulla figurer.

Mönstren utgår från upphittade original, bokomslag, broderier och skisser som Joy tillverkade under sin ungdom. Efter att Joy gick bort i april i år, bestämde sig hennes dotter Jessica Zandén för att lansera sin mors mönsterskatt fullt ut.

Läs även 13 snygga sätt att inreda med mönstrad tapet

Den 23:e augusti hölls ett lanseringsevent på Sotheby’s i Stockholm för den nya kollektionen – som består av förkläden, grythandske, kuddfodral, brickor, nyckelband, necessär, anteckningsblock, servetter och metervara.

Joy Zandéns verk ställdes även ut på inredningsmässan Formex, som pågår mellan 23-26 augusti.

Mönstren har poetiska namn som Fredsfåglar, Glas och Särö.

– Det är fantastiskt roligt och spännande att nu få lanserar hela min mammas mönsterskatt, säger Jessica Zandén, vd och ägare av Joy Zandén.

Joy växte upp i en konstnärsfamilj i Paris men brukade tillbringa somrarna på Västkusten – dit hon senare kom att flytta. Hon läste design och mönsterkonstruktion och fick på 50-talet jobb på en textilfirma där hon ritade många olika mönster.

Läs även Så skapar du den Paris-bohemiska stilen – 15 fina tips

Så småningom flyttade hon till New York i hopp om att slå igenom.

– Jag släpade med mig min tunga portfölj med mönster och gick gata upp och gata ner på Manhattan. Alla sa ”very nice”, men ingen köpte något, berättade hon för SVT förra året.

Mönstren och konstnärsdrömmarna lades i byrålådan och familjelivet kom emellan. Men för några år sedan fick hennes dotter tag på Joys mönsterrullar under en storstädning och bestämde sig för att visa upp dem.

I höstas blev hennes vackra mönster en tapetkollektion för Sandberg wallpaper, som också visades upp på en designmässa i London.

– När jag var i fabriken och fick se de stora valsarna. Det kändes otroligt att se mina mönster rulla ut så och sen har de visats utomlands. Jag vet inte vad jag ska säga, sade Joy i november.

Titta på filmen med Joy Zandén här:

 

Särö, mörkblå. Design: Joy Zandén.

Särö, mörkblå.

Fredsfåglar, blå. Design: Joy Zandén.

Fredsfåglar, blå.

tapetzanden

Hella turkos.

Läs även 94-åring i ny klädkampanj

Artikeln publicerades först på Residence.

 

Mer läsning

Femina