Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Karl Fredrik på Österlen öppnar sitt otroliga hem – häng med in!

12 mar, 2021 
AvÅsa Klintberger
FotografJAN NORDÉN
Hemma hos Karl Fredrik på Österlen
Trädgårdsmästaren och floristen Karl Fredrik Gustafsson öppnar dörrarna till sitt hem på Österlen och bjuder på prunkande trädgård och lyxbohemisk inredning.
Annons
Säsongspremiär för Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Säsongspremiär för Karl Fredrik på Österlen

Floristen Karl Fredrik slog bokstavligen igenom över en natt med livsstilsprogrammet Karl Fredrik på Österlen i TV4. Första avsnittet sågs av över en miljon tittare och folk från hela Sverige började vallfärda till Eklaholm. Intresset för både serien, gården Eklaholm och Karl Fredrik som person har varit stort. Och i dagarna har säsong 2 precis dragit igång. Nu får vi följa med Karl Fredrik och hans sambo Petter under ett helt år på Eklaholm.

Hemma hos Karl Fredrik på Österlen köket
Köket är i lyxig lantlig stil som till viss del påminner om ett franskt lantkök med frilagda takbjälkar och klassiskt stengolv. Både Karl Fredrik och Petter tycker om att laga mat och bjuda hem gäster.

När vi hälsar på i den röda tegelvillan med den lindblomsgröna porten och de charmigt spröjsade fönstren möts vi av en ljuvlig, välskött trädgård i engelsk stil, statyer föreställande grekiska gudinnor och små keruber, stora krukor fyllda med alla former av växtlighet och en stor inbjudande badtunna under ett träd fyllt med små lampor.

Annons

När flyttlasset gick till huset på Österlen upptog Karl Fredriks kristallkronor och äkta mattor en stor del av bohaget. Hans möbler och inredningsdetaljer fick sätta stilen.

Hemma hos Karl Fredrik på Österlen salong påfågel
Alla rum är unikt färgsatta, här den blå matsalen där färska blommor direkt från trädgården sätter stilen tillsammans med kristallkrona och vacker tapet. Notera den uppstoppade påfågeln på väggen!

–Men Petter har självklart också mycket att säga till om när det gäller inredningen. Till exempel fantiserade jag om att ha små vita påfåglar spatserande i trädgården, men där satte Petter stopp.

Trivs på Österlen

Kompromissen blev en uppstoppad blå påfågel som en lite udda inredningsdetalj i vardagsrummet.

Annons

Hur hamnade ni på Österlen?

Hemma hos Karl Fredrik på Österlen pelare röda salongen
Karl Fredrik kallar sin stil lyxbohemisk och vi kan bara hålla med. Röd tapet, spegel med guldram och två kolonner som är rekvisita från filmen Fanny och Alexander.

–Det var lite av en slump, men nu trivs vi fantastiskt bra, här finns så mycket som vi uppskattar, en härlig bygemenskap, närheten till havet och ett fantastiskt odlingsklimat.

Har du alltid gillat den glamourösa inredningsstilen?

Hemma hos Karl Fredrik på Österlen badrum badkar
Badrum extra allt hemma hos Karl Fredrik och Petter med guldmålat badkar på lejontassar som center piece. Och kritstallkrona i taket naturligtvis, gillar man glamour som Karl Fredrik så!

–Ja, det har jag nog alltid. Mina föräldrar var inte så mycket för kristallkronor, men som barn blev jag inspirerad av morfars inredningsstil. Jag älskade att följa med honom och hälsa på hans vänner och bekanta som bodde på slott och herrgårdar utanför Örebro där jag växte upp. Där och då bestämde jag mig för att jag skulle ha ett hem fyllt av lyxig inredning en dag.

Annons
Hemma hos Karl Fredrik på Österlen skinnsoffor vardagsrum
Nästan som hos morfar! Gamla nötta skinnsoffor med patina, tapet med bård och en mjuk äkta matta sätter den ombonande stilen hemma hos Karl Fredrik och Petter.

–Jag brukar kalla min stil för lyxbohemisk. Jag tycker om att blanda dyra designmöbler med loppisfynd från Erikshjälpen. Och så älskar jag att inreda med färg, textilier och uppstoppade djur!

Karl Fredrik bodde i Malmö i en tvåa med balkong när han träffade sin sambo Petter. Tillsammans började de drömma om ett sommarställe på Österlen. Men sommarstället blev till ett åretruntboende och de sålde Malmölägenheten.

Har en egen gårdsbutik

–Vi trivs fantastiskt bra här ute, gårdsbutiken är vår baby, det är verkligen en livsstil att leva som vi gör.

Annons
Hemma hos Karl Fredrik på Österlen växthus uteplats
Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén driver inredningsfirman och blomsterbutiken Eklaholm, strax Öster om Hagestad på Österlen i Skåne. Här bild från den fantastiska trädgården.

–Vi åker på inköpsresor över hela världen, möter kunderna i gårdsbutiken och fixar med trädgården. Köket är viktigt för oss. Vi ville ha ett stort franskt lantkök där vi kan laga goda middagar till oss själva och våra gäster. Vi älskar verkligen att bjuda in till fest.

Hemma hos Karl Fredrik på Österlen växthuset blommor ljuskrona
Att Karl Fredrik är trädgårdsmästare och florist råder inga som helst tvivel om. Överallt gror och prunkar det. Och hans överdådiga buketter finner sin plats även i växthuset.

Hemmet bjuder på många spännande inslag. I hallen tronar två kolonner från inspelningen av filmen Fanny och Alexander, i ett av sovrummen står sängar från Christinehofs slott. De uppstoppade tamfåglarna, en grön undulat och en papegoja är arvegods från Karl Fredriks morfar.

Annons
Hemma hos Karl Fredrik på Österlen trädgård bukett
Karl Fredrik Gustafsson visste tidigt att det var blommor och trädgård som var hans liv.

Katterna Leopold och Jan Conny är en viktig del av familjen och de agerar mer än gärna fotomodeller vid fotograferingen.

Vilka är dina favoritplatser hemma?

Hemma hos Karl Fredrik på Österlen katten
Katterna JC och Leopold bor också på Eklaholm och lever ett gott liv där.

–Salongen tycker jag mycket om, det är så vilsamma färger och man ser ut över både trädgården och fälten. Där tycker jag om att sitta vid kakelugnen och filosofera och fundera på nya trädgårdsprojekt. Sedan älskar jag trappan i köksträdgården. Där brukar jag sitta och dricka mitt morgonkaffe och lukta på min favoritros Augusta Louise.

Annons

Handlar gärna inredning utomlands

Hur har det varit att komma in i den sociala gemenskapen?

–Det har gått bra. Här i byn är det fin gemenskap, gårdsbutiken blir också ett sätt att knyta sociala kontakter och så har vi delar av Petters familj i närheten.

Hemma hos Karl Fredrik på Österlen vattenbad dahlior
Dahlior som trängs i ett ¬vattenbad är en enkel men ljuvligt vacker trädgårdsdekoration.

Ett stort intresse för Karl Fredrik och Petter är att resa och mycket av inredningen och möblerna i gårdsbutiken är inköpta utomlands. Den annorlunda taklampan över köksbordet är från Tjeckien och det ståtliga mässingsbadkaret i badrummet från Marrakech.

Annons

När paret inte renoverar, inreder eller jobbar med trädgården och gårdsbutiken lägger de gärna tiden på umgänge med vänner, matlagning och bakning.

Hemma hos Karl Fredrik på Österlen välkommen grinden
Välkommen hem till oss! Karl Fredrik Gustafsson öppnar grindarna till sitt Eklaholm. Här på gården på Österlen driver han trädgårdsbutik, galleri och odlar massor.

–Just nu drömmer jag om att ha lite mer tid för att baka, jag älskar att bjuda in till afternoon tea eller kafferep med sju sorters kakor. Och så vill jag skriva en bok och gå en språkkurs i franska, vi drömmer om att köpa ett hus i Frankrike så småningom.

Karl Fredrik Gustafsson

Ålder: 33 år.
Bor: I villa från 1923, i Eklaholm på Österlen.
Familj: Fästmannen Petter, ekonom, katterna Leopold och Jan Conny, hunden Hamlet.
Gör: Florist och trädgårdsmästare.
Aktuell med: Livsstilsprogrammet Karl Fredrik på Österlen i TV4.

Annons