Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Kika in i design- och konstsamlarens genomtänkta hem

10 nov, 2017 
AvFemina
Den digitala konstplattformen Artworks har besökt 28-årige konstsamlaren och design-nörden Fredrik Karlsson – som ägnat en stor del av sin vakna tid åt renoveringsprojekt och inredning. Kika in i hans inspirerande hem och ta del av hans bästa konsttips.
Annons

Vad var din biljett till konstvärlden?

Annons

– För drygt fem år sedan köpte jag min första designklassiker, en svart PK22 fåtölj från Poul Kjærholm. Sedan har det bara eskalerat och Kjærholm är fortfarande en stor favorit som inkräktat halva hemmet med allt ifrån dagbädd, soffor, fåtöljer och bord.

– I takt med att jag har samlat på mig en hel armé av 60-talsproduktioner signerat denna dansk, vaknade jag upp och insåg hur mina väggar fullkomligt ekade och hade en total avsaknad av omsorg. Det här var ungefär två år sedan och därifrån har mitt konstintresse vuxit för varje dag. Det har lett till en hel del inköp och resor både inom Sverige samt internationellt i jakt på kunskap samt något att hänga på väggen.

Hur får du din dagliga dust av konst?

Annons

– Jag lägger alldeles för mycket tid på internet samt Instagram. Mobilen eller datorn i all ära men konst upplevs bäst i verkligheten, det är först där och då man får känslan. Jag gillar också att besöka mer publika platser som restauranger samt områden med fin arkitektur. Vill påstå att riktigt bra arkitektur är minst lika bra som den bästa konsten.

Vem anser du vara den mest intressanta svenska konstnären i dag?

Annons

– Svår fråga men Emma Bernhard är en som haft några bra år nu och jag är en lycklig ägare till ett av hennes verk från en tidigare serie. En annan värd att hålla koll på som jag tror på framöver är Västeråsaren David Engzell som tillsammans med Emma har ett unikt och tilltalande sätt att uttrycka sig.

Mest intressanta svenska konstgalleriet i dag?

– Jag tycker vi har en hel del bra men måste givetvis nämna de mer klassiska som Erik Nordenhake, Belenius, samt Roger Björkholmen. Förutom dessa mer sterila gallerier gillar jag Dusty Decos nysatsning på konst vilket är väl värt ett besök.

Annons

Så utöver Emma Bernhard, vilken konst hänger på dina väggar hemma?

– Emma ja, den finns givetvis kvar men utöver den har det hänt en hel del. Jag har efter en tids sökande äntligen kommit över ett Wes Lang-verk på klassiskt Chateau Marmont-papper vilket var platsen som grundade hans nuvarande karriär. Det senaste är att jag via en vän i Köpenhamn lyckats införskaffa mig ett större verk av tysken Wolfgang Voegele från hans senaste utställning.

Annons

Något konstverk som du drömmer om att ha på väggen hemma?

– Får man drömma stort vilket jag tycker man ska tillåta sig till faller svaret på några av dem största såsom Christopher Wool, Franz Kline, Cy Twombly eller varför inte en Basquiat när vi ändå namedroppar. Är inte riktigt där finansiellt än men vem vet, kanske en dag…

Kan du se dig själv köpa konst på nätet?

– Absolut, det är en jättebra kanal men enda nackdelen med att köpa konst över internet är att man inte riktigt vet om verket ger rätt känsla. En möbel är annorlunda. Kan nästan idag titulera mig lite veteran i auktionsdjungeln och tycker fortfarande att budgivningarna ger lika mycket adrenalin som tidigare.

Annons

Var hittar du dina skatter?

– Jag tycker fortfarande att de större auktionshusen i Sverige och Skandinavien håller hög standard men har genom åren samlat på mig en hel del bra kontakter som är väldigt behjälpliga på olika sätt.

Är du intresserad av konst men har ont tid? Artworks är appen och webbsidan som samlar pågående konstutställningar och gallerier på en och samma plats. Mer info hittar du här. 

[socializer-facebooklikeshare]

Artikeln publicerades först på Residence.

 

Annons