Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Liselotte Watkins gör inredningskollektion för Svenskt tenn

17 sep, 2019 
AvCecilia von Mentzer
Kliv in i Liselotte Watkins underbara värld på Svenskt tenn. Via Sallustiana är den kända illustratörens första inredningskollektion – klädd i Medelhavets färger.
Annons

Lusten driver verket brukar man säga. I Liselotte Watkins fall stämmer det mer än väl. När den kända illustratören ingår äktenskap med Svenskt tenn kan det inte bli annat än en sådan där sällsam lyckoträff. Liselottes universum klär i Svenskt tenns skrud. Den nya kollektionen har fått namnet Via Sallustiana, efter den gata i Rom som är Liselottes hemadress sedan flera år. Det är en kullerstensgata nära den grönskande parken Villa Borghese.

– Jag har alltid varit fascinerad av Svenskt tenn och har så mycket ur deras sortiment hemma hos mig. Så när Thommy Bindefeld, marknadschef, öppnade dörren och äntligen släppte in mig på Svenskt tenn blev jag så himla lycklig, säger Liselotte med ett stort skratt.

Liselotte Watkins Svenskt tenn

Hon får ofta frågan varifrån hon får sin inspiration. Det kan hon inte svara på, skapandet bara finns där. Men ska hon nämna två konstnärer som ständigt inspirerar henne så är det Picasso och Marie-Louise Ekman. Numera målar hon mycket. Det började för många år sedan när hon började samla på gamla amforer, de två-örade keramikvaserna som funnits sedan Romarrikets dagar.

Annons

– De är så vackra och underbara i formen. När jag låg sjuk i influensa för tre år sedan bläddrade jag i olika böcker och så kom jag plötsligt på att jag kunde måla på vaserna. Och så blev det.

Vaserna har visats på flera utställningar, och blivit en succé. Bland annat på CF Hill förra året, då de sålde helt slut. Färgerna är starka och formerna på de målade fälten påminner inte så lite om Niki de Saint Phalle – ytterligare en inspiratör.

Liselotte Watkins Svenskt tenn

Vas av Liselotte Watkins, pris från 12 000 kr, limiterad upplaga, Svenskt tenn.

För att skapa den rätta kontexten i utställningen har Liselotte valt sina favoriter ur Svenskt tenns sortiment och blandat in detaljer från sitt eget hem i Rom tillsammans med den nya kollektionen. Ett resultat som det sjunger om!

Annons

För Svenskt tenn har hon nu gjort dels en limiterad upplaga av vaser och lampfötter, producerad tillsammans med italienska Bisotti, dels en kollektion som består av bland annat kuddar och två brickor, som blir permanenta.

Liselotte Watkins Svenskt tenn

Kudde i lin, 1600 kr, Svenskt tenn.

Liselotte Watkins Svenskt tenn

Bricka ur kollektionen, pris från 360 kr, Svenskt tenn.

Via Sallustiana är Liselottes allra första inredningskollektion. – Jag har aldrig jobbat tredimensionellt så det var väldigt lärorikt att få gör det nu, det blir som en ny dimension av min estetik.

Färgställningen är en blandning av svensk keramisk färglyster från 50- och 60-talet och medelhavets färgpalett. Utställningen pågår mellan den 18 september och den 3 november 2019.

Priser: Bricka 27×20 cm 360 kr, Bricka 53×38 cm 500 kr, kuddar från 1600 kr, bordslampa 18 000 kr, vas från 12 000 kr, väggbonad 60 000 kr.

Annons