Sveriges mest åtråvärda adresser just nu har blivit listade. Bland såväl bostadsrätter som villor är det Stockholm som har de dyraste gatorna i landet och därför är det enbart adresser i Stockholmsområdet som tar upp topplistorna.

Det är Svensk Fastighetsförmedling som med hjälp av Svensk Mäklarstatistik tagit fram de allra dyraste adresserna i Sverige. För bostadsrätter är listan baserad på kvadratmeterpris och för villor på snittpris vid försäljning. Statistiken täcker försäljningar som skett under de senaste tre åren, det vill säga en period när såväl upp- och nergångar skett i prisutvecklingen.

Dyraste adressen på Östermalm

Tidigare har Strandvägen varit känd som den dyraste gatan i Stockholm, men enligt Svensk Fastighetsförmedlings kartläggning är det en annan exklusiv adress på Östermalm som kniper förstaplatsen – nämligen Floragatan.

Floragatan löper mellan Karlavägen och Valhallavägen och snittpriset per kvadratmeter ligger här på 119 311 kronor. Strandvägen är dock inte mycket sämre och tar en andraplats på listan. Av de tio dyraste gatorna ligger dessutom hela nio på just Östermalm.

– Det finns adresser där kvadratmeterpriset i stort sett alltid är högt och som sällan påverkas av rådande ränteläge och andra yttre faktorer som kan påverka bostadspriserna. Det tydligaste exemplet är de anrika kvarteren på Östermalm, där omsättningen på bostäder är låg samtidigt som köpkraften bland dess spekulanter är väldigt hög, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Dyraste villorna ligger i Bromma

När det kommer till villor finns den dyraste adressen i Bromma, väster om centrala Stockholm.

På Brötvägen i Bromma låg genomsnittspriset vid försäljning på 16,3 miljoner. På en andraplats kommer Norrstigen på Lidingö med ett snittpris på 15,7 miljoner medan Danderyd kniper en tredjeplats med Norevägen där snittpriset låg på 15,1 miljoner.

Hela listan – Sveriges tio dyraste adresser (bostadsrätter) baserat på kvadratmeterpris

1. Floragatan, Stockholm

2. Strandvägen, Stockholm

3. Grev Turegatan, Stockholm

4. Kaptensgatan, Stockholm

5. Storgatan, Stockholm

6. Nybrogatan, Stockholm

7. Styrmansgatan, Stockholm

8. Breitenfeldsgatan, Stockholm

9. Askrikegatan, Stockholm

10. Kommendörsgatan, Stockholm

Hela listan – Sveriges tio dyraste adresser (villor) baserat på genomsnittspris

1. Brötvägen, Bromma

2. Norrstigen, Lidingö

3. Norevägen, Danderyd

4. Nyängsvägen, Bromma

5. Drakskeppsvägen, Täby

6. Thaliavägen, Bromma

7. Herserudsvägen, Lidingö

8. Grönviksvägen, Bromma

9. Stockholmsvägen, Danderyd

10. Höglandsvägen, Täby

Foto: IBL/Shutterstock

Läs även:

Bloggaren Margaux Dietz säljer sin lägenhet – kika in!

6 av höstens hetaste inredningstrender – enligt Formex