Lista: Sakerna du inte ska stuva undan på vinden

Vinden eller källarförrådet blir lätt sista anhalt för prylarna du varken vill ha eller använder längre eller saker som kan vara bra att ha någon annan gång. Men det finns en del prylar som inte mår bra av att att förvaras där. Här är sakerna du ska undvika att stuva undan på vinden eller i källaren.

Mattor

Hoprullade mattor hamnar ofta på vinden. Och där utgör de ett naturligt mål för mal, baggar och kanske till och med fåglar som vill sätta bo på ett mörkt, lugnt och undanskymt ställe. Så innan du lägger undan mattorna på vinden är det värt att undersöka om det finns fågel- eller getingbon eller andra förutsättningar för skadedjur där uppe. Alternativet är att lämna in mattorna för tvätt och att packa in dem ordentligt innan förvaring.

Trämöbler

Det händer att man ärver eller kommer över trämöbler som liksom inte ryms i möblemanget för tillfället. Släktklenoder som får bida sin tid men som man är rädd om. I så fall är vinden inte en lämplig plats, om den inte har isolerats och gjorts i ordning vill säga. Anledningen är att temperatur och luftfuktighet förändras fram och tillbaka över året. Och dessa förändringar kan få träet att svälla och spricka.

Trämöbel, förvaring

Farmors gamla stol är värd all kärlek. Och rätt förvaring. Bild: Shutterstock

Barnens mjukisdjur

När barnen vuxit ifrån nallar och andra uppstoppade ”mjukisdjur” eller dockor så brukar de hamna på undantag. På vinden kan de dock bli rov för möss och småkryp. Så lägg de kära gosedjuren i ordentligt lufttäta påsar och inte bara i en stor sopsäck så klarar de vistelsen även på vinden.

Hushållsel

Pensionerade tekniska prylar, som till exempel dvd, stereo eller tv-apparater, innehåller elektronik. Elektronik som inte mår bra i det pendlande klimat som kan råda på vinden. Fukt är särskilt olämpligt. Så om du vet med dig att du inte ska använda prylarna igen är det bäst att lämna dem till återvinningen. Om du vill spara på farfars gamla radio till framtida generationer mår den bäst av att bo i en garderob i rumstemperatur.

Prylar på vind

Vinden blir lätt en kyrkogård för övergivna prylar. Men vissa prylar ”tål” klimatet bättre än andra. Bild: IBL

Kläder

Du kanske har ärvt några fina klänningar, pälsar, fina hattar eller så vill du bara hänga undan säsongens kläder och ge plats i garderoben? Tänk då ett extra varv innan du hänger upp kläderna på vinden.

Kläder, och tyg, påverkas av ljus, fukt, mal och extrem värme. Samtidigt är det inte alla tyger som mår bra under plast.

Äldre vintage-kläder, behöver till exempel andas för att ha ett fortsatt liv. De förvaras bäst hopvikta i lådor inslagna i någon sorts pappersväv beroende på material och bör tas upp en gång om året för att inte få permanenta veck. Plagg av olika ullkvaliteter tenderar att sträckas ut när de hänger på galge för länge, så vik hellre ihop plagg av detta material om du ska stuva undan dem.

Kläder som ska lång-förvaras bör vara i torra, mörka och svala utrymmen med bra luftcirkulation. Alltså inte i källare eller på vinden men inomhus någonstans.

Vintage kläder

Gamla kläder kan få ett långt liv med rätt förvaring. Bild: IBL

Läder

Gamla ”skinnpajer” håller hur länge som helst med rätt omvårdnad. På vinden kan de dock påverkas negativt av luftfuktighet och temperaturväxlingar och börja lukta – så om du vill att jackan ska hålla till nästa säsong är det bättre att göra plats i en garderob.

Böcker

När bokhyllorna är fyllda kan vissa böcker förpassas till förvaring. Alla som har läst en bok i badkaret vet att de är känsliga för fukt. Silverfiskar är ett annat hot. De gillar stärkelsen i papper och har god aptit. Silverfiskarna trivs på undanskymda ställen där det inte städas lika ofta som i bokhyllan. Som till exempel vinden. Glöm inte att ta bort sådant som kan påverka papprets kvalitet såsom gem, bokmärken och tejp. Böcker som står snett i bokhyllan blir också sneda, så räta till ryggarna eller lägg boken på hyllan.

Fotografier och fotoalbum

Även om det mesta är digitalt nu förtiden så har de flesta familjer foton och album från bröllop, dop och semestrar till exempel. Minnen som är kära men som inte alltid ligger framme. Foton, negativ och diabilder kan också fara illa av växlande temperaturer och luftfuktighet och förvaras bäst i temperaturer mellan 15-18 grader. Foton är också särskilt känsliga för direkt solljus. Så fotografier förvarar du bäst i hemmiljö och skyddas bäst från damm och fukt i stängda lådor eller skåp. Vill du lägga dem i kartong – tänk på att införskaffa en sådan som är tillverkad av antingen brännlackad plåt eller syrafritt papper som inte förstör fotografierna. Tänk också på att inte lägga fotografierna i plastfickor eftersom det lätt kan bildas kondens som kan förstöra dem.

Gamla foton

Minnen som mår bäst i genomtänkt förvaring. Bild: IBL

”Viktiga papper”

Vissa papper och dokument är viktigare än andra. Intyg, betyg, försäkringar och annat som är viktiga att ha skyddas bättre i ett säkerhetsskåp eller bankfack än till exempel på vinden.

Källa: Good housekeeping, Nordiska museetSvenska Litteratursällskapet i Finland

Läs även:
Skönhetsredaktörens bästa tips för badrumsförvaring

Margareta, 82, lär oss att döstäda

Förvaringsexpertens 6 bästa tips för att få ordning i köket

Rensa garderoben en gång för alla – proffsets bästa tips!

8 snygga och smarta förvaringslösningar – så fixar du dem

Så många plagg kan du rensa ut från din garderob

AV: Henrik Högström och Ida Gustafsson

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Utvald läsning

Femina