Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Lotta Kühlhorn hos Åhléns

26 jan, 2012 
AvFemina
Annons

Åhléns lanserar en färgsprakande barnkollektion textilprodukter komplett med allt från kuddar och mattor till bäddtextil, hissgardiner och metervara. Kollektionen heter Blåbärscity och är signerad Lotta Kühlhorn, en av Sveriges mest framstående designers. Hennes verk kan ses på allt från bokomslag till reklamtavlor och lyckas med konststycket att producera verk som står på egna ben samtidigt som de hör hemma i det omisskännliga kühlhornska formspråket – ljust, färgstarkt, kontrastrikt och geometriskt.

– Jag blev jätteglad när jag blev tillfrågad att designa för Åhléns. Att designa för barn var något helt nytt för mig och det kändes väldigt roligt med också lite skrämmande, säger Lotta Kühlhorn.

Annons

En bit in i designarbetet insåg hon att en stor del av inspirationen tycktes komma från Elsa Beskows saga Putte i blåbärsskogen.

– Jag bläddrade i boken och insåg att jag ville göra en nutida Putte, istället för blåbärsskogen blev det Blåbärscity.

Produkternas former har hållits mjuka och runda, med motiv som sniglar, ekorrar och färgglada höghus.

– Jag fick en färgskala från Åhléns att utgå ifrån. Vanligtvis brukar jag välja att jobba lite stramare med två till tre färger i taget. Men med denna kollektion valde jag istället att använda alla färger och resultatet blev lekfullt och kul, berättar Lotta.

Kollektionen börjar att säljas i begränsad upplaga på samtliga Åhléns varuhus i slutet av januari, mattorna släpps vecka 18.

Se och läs mer av kollektionen på www.ahlens.se och se mer av Lotta Kühlhorns verk på lottakuhlhorn.se.

Annons