Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mäklaren tipsar: Då är det bäst att sälja din bostad

02 jun, 2018 
AvFemina
Är du osäker på när under året som det är bäst att sälja sin bostad? Här ger mäklarna sina svar.
Annons

Vi har precis lämnat månaden då det är sämst att sälja sin bostad – maj. Det är nämligen då som tillgången på bostäder på marknaden är som störst, samtidigt som efterfrågan sjunker.

– Eftersom det är den vackraste tiden vill de flesta sälja då, men samtidigt har spekulanter överlag mycket att göra i övrigt under den perioden, säger mäklare Jeanette Fahlström.

Här är hennes tips inför en försäljning.

Bäst att sälja under tidig vår och höst

Generellt sett är bästa tiden att sälja bostad tidig vår och tidig höst, alltså efter julledigheter och sommarsemestrar.

– Då har många haft tid att tänka igenom sin bostadssituation. I vissa fall leder det till sökande av familjens drömbostad, i andra fall leder det till skilsmässor som gör att bostadssituationen förändras, säger Jeanette Fahlström.

Är du vanlig? Vänta!

Hon får medhåll från Zandra Karlsson på Svensk fastighetsförmedling, som menar att den som inte har något unikt att erbjuda ofta tjänar på att vänta.

Annons

– Det kan vara fördel att sälja vid lågt utbud om man inte är ”bäst i klassen”. Har du ett objekt med högre avgift på nedre botten kan det vara bättre att välja en tid när det inte är lika många konkurrerande lägenheter ute till försäljning, säger hon.

Läget avgör när du bör sälja

Men det är inte bara tiden på året som avgör när det är bäst att sälja bostad. Det beror även på vilken typ av bostad det rör sig om, och var den ligger: Ettor i studentstäder säljer bra inför terminsstarten, ett renoveringsobjekt med vacker trädgård har större chans när det blommar och en sjötomt visar sig knappast från sin bästa sida i november.

– Och den som söker fritidshus i fjällen eller sjönära sommarbostad vill förmodligen ha tillträde innan högtider och semestrar börjar, säger Mäklarsamfundets kundombudsman Magnus Bäckström.

Tänk på ledigheterna

Generellt är lägenheter i storstäder mindre säsongskänsliga än villor, men även där bör säljare ta hänsyn till årstiden, menar mäklaren Angelica Hermansson, som främst verkar i Stockholms innerstad.

Annons

– Har man en större lägenhet ska man försöka undvika stora ledighetshelger där barnfamiljerna passar på med en liten semester eller en helg i stugan, till exempel sportlov och påsklov.

Bilderna ska visa drömmen

Oavsett när du säljer bör bilderna du använder bilder visa bostaden från sin bästa sida, menar Kasper Isgren på Svensk fastighetsförmedling i Malmö.

– Använd säsongbilder på trädgården och starta försäljningen lite tidigare så skapas kanske både längre och bättre förutsättningar till ett bättre resultat, säger han.

Av Mats Bax

Annons