Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Mateus öppnar flaggskeppsbutik – spana in den här!

17 jan, 2018 
AvAlva Fierro
Mateus öppnar sin första flaggskeppsbutik i centrala Stockholm med en inredning som den prisbelönta designstudion Halleroed ligger bakom. Se bilderna här!
Annons

Det välkända svenska keramikvarumärket Mateus finns världen över och i år firar de 25 år. I samband med jubiléet öppnar de sin första flaggskeppsbutik på Karlavägen 64 i Stockholm.

Bakom inredningen i den nya butiken står prisbelönta Halleroed designstudio, som består av makarna Christian och Ruxandra Halleröd, kända för sina uppseendeväckande lösningar för inredning och arkitektur.

Christian och Ruxandra Halleröd i Totêmes showroom.

Christian Halleröd blev Årets inredare i vår systertidning Residence Stora Formpris 2016 – och studion står bakom inredningen i en rad svenska och internationella livsstils-och modebutiker så som Axel Arigatos skobutiker, Arkets, Acne Studios, Byredo, Nordiska muséet och Totême.

Annons

De har även fått hedersuppdraget att formge årets trendutställning på möbelmässan.

– Det känns fantastiskt viktigt att kunna ta nästa steg i Mateus utveckling och i samband med att vi firar 25 år till hösten känns det därför extra roligt att öppna den första flaggskeppsbutiken i Stockholm. Valet att samarbeta med Halleroed kändes väldigt självklart. Vi har under lång tid tagit del av Halleroeds designprojekt och känner att genom att anlita Halleroeds sätts Mateus i ett nytt och spännande visuellt uttryck, säger Teresa Lundahl, vd och grundare av Mateus.

Annons

Studions fokus för den nya butikens inredningskoncept var att skapa ett nytt sätt att visa Mateus produkter och att fullt ut utnyttja den fantastiska rymden i lokalen. Som inspiration tittade man till exempel på en gammal betongfabrik i Spanien som omvandlats till en ateljé, och på flera andra olika verkstäder för keramik.

– Produkterna är ju alla handgjorda och därför ville vi framhäva känslan av hantverk och ateljé. Detta åstadkoms med tre stora monumentala bord och en väldigt lång bokhylla, allt i massiv furu vilket vi tyckte både var en fin kontrast och en fin inramning till porslinet. Resten är ganska avskalat men vi ville även addera värme och elegans till butiken genom att i den bakre delen skapa en lounge med olika naturfärgade linnetyg, rottingmöbler och lyxiga ullgardiner, säger Christian Halleröd.

Annons
Annons

De ville även utnyttja och lyfta den fantastiska takhöjden i butiken.

Annons

– Vi upptäckte att det fanns ett stort fönster mot gården som går mellan våningsplanen och insåg att vi skulle kunna få en fantastiskt rymd om vi rev en del av det övre våningsplanet. Detta gör att man dras in mot den bakre delen av lokalen för att ta del av den spektakulära rymden. Där placerade vi en sittgrupp för kunder, vilket gör det möjligt att överblicka produkterna eller bara ta en paus. I den främre delen av lokalen ville vi använda utrymmet mer till temporära utställningar som har en anknytning till Mateus men ändå förhåller sig mer fritt, och kan fungera som ett galleri och utställningslokal, berättar Ruxandra Halleröd.

Mateus flaggskeppsbutik slår upp dörrarna i samband med designmässan Formex 17-20 januari 2018.

[socializer-facebooklikeshare]

Artikeln publicerades först på Residence.

 

Annons